latinica  ћирилица
25/05/2022 |  13:23 | Аутор: СРНА

Брнабић: Штићење убица дјеце и стараца није европска вриједност

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је Загребу да европска вриједност није штићење убица дјеце и стараца у избјегличкој колони, а није ни пријетња онима који траже правду.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

Брнабићева је истакла да је Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло оптужнице против кукавица и монструма који су прије 27 година из ваздуха, на територији друге земље, убијали дјецу и старце у збјегу, а да јој сада због тога из Загреба пријете.

- Прошло је дугих 27 година, а нико није нашао за сходно да реагује, суди организаторима и починиоцима, злочинцима који су убијали децу у избегличкој колони, на територији друге државе. Када је Србија то коначно урадила, 27 година касније, чујемо претње. Биће нам блокиран европски пут, да се опаметимо или никада нећемо ући у ЕУ - рекла је Брбнабићева.

Она је навела да се истовремено чује да предсједник Србије Александар Вучић треба да одговара "ваљда зато што се дрзнуо да тражи правду за Јовицу, Жарка, Невенку, Мирка, Дарка, Даринку".

Брнабићева је у писаној изјави истакла да, Вучић према мишљењу Загреба треба да одговара зато што је направио државу која је довољно јака и озбиљна да се сећа својих невиних жртава и тражи правду за њих.

- Злочин је почињен - то и хрватски адвокат Анте Нобило каже - рекла је Брнабићева.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је 18. маја оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Босанског Новог.

У овим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо дјеце, као и 24 рањене особе.