latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:08 ⇒ 14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ристић: МПЦ није још аутокефална, то постаје уручењем томоса

Патријарх Порфирије само је саопштио одлуку, да Српска православна црква благосиља и одобрава аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА), а тек када јој буде уручен томос који потписује поглавар "мајке цркве" МПЦ ће постати аутокефална, каже историчар Дејан Ристић.
Дејан Ристић - Фото: РТРС
Дејан РистићФото: РТРС

- Док се то не деси, МПЦ није аутокефална - истиче Ристић у изјави за Танјуг.

Додаје да је СПЦ изразила спремност да да аутокефалност МПЦ, да је Сабор начелно донио ту одлуку, али сада се, каже, настављају разговори, који су довели до те иницијалне одлуке.

Ристић наводи да је све то покушај да се "залијечи" вишедеценијски раскол унутар тијела СПЦ, који траје од 1967. године, дакле пуних 55 година.

- Наша црква је овим чином показала висок степен одговорности, добру хришћанску вјеру и љубав и сада остаје да се кроз разговоре двије цркве дође до томоса о аутокефалији. Дакле, МПЦ није још увијек аутокефална, она може да буде када се заврши процедура, која може да траје мјесецима, годинама, а завршава се предајом томоса, у овом случају Српске православне цркве Македонској православној цркви - каже Ристић.

Када ће до тога доћи, зависи од интензитета и успјешности разговора двије цркве који се настављају, а који су вођени претходних мјесеци, додао је Ристић.

На питање шта то значи за два народа, одговара да се, прије свега, мора поштовати историјска реалност, без обзира што је МПЦ "партијски конструкт" настао у доба комунистичке Југославије, јер она постоји, у овом тренутку као аутономна, у оквиру СПЦ, што је добро.

Са друге стране, указује да, уколико се постигне коначни договор, то ће значајно допринијети даљем приближавању два народа, а уколико се не би постигао коначни договор и томос изостане, онда би то било додато оптерећење, прије свега у међуцрквеним односима, али би се то манифестовало и на државне и међунационалне односе.

- Чини ми се, познавајући историју СПЦ, одговорност нашег епископата и чињенице да су чланови Сабора једногласно донијели ту одлуку, да је она дубоко промишљена. Нема разлога да сумњам у то. Остаје само да се види реализација те одлуке, а са тим не треба журити - рекао је Ристић и додао да цркве дјелују и промишљају деценијама и вијековима и треба имати повјерење у српски епископат и нашу цркву.

Како каже, ништа се важно јуче није десило.

- Патријарх је само саопштио одлуку Сабора СПЦ, али та одлука још увијек није ступила на снагу и питање је када ће - закључио је Ристић.