latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:36 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Како породичну медицину учинити примамљивом младим љекарима? (ВИДЕО)

Како породичну медицину учинити примамљивом младим љекарима једна је од главних тема округлог стола организованог поводом 20 година постојања службе породичне медицине у Републици Српској.
Прва генерација доктора породичне медицине у Бањалуци - Фото: РТРС
Прва генерација доктора породичне медицине у БањалуциФото: РТРС

Бањалука, али и Српска у наредних десет година суочиће се са проблемом недостатка љекара у примарној здравтвеној заштити, уозорили су учесници скупа.

- Уколико сада, данас, одређене закључке које донесемо не будемо примјенили, бојим се да ће Бањалука и Република Српска у наредном периоду имати проблем који ће бити тешко надомјестити - истакла је Невена Тодоровић, директорка Дома здравља Бањалука.

Истакла је да млади доктори када заврше Медицински факултет нису показали жељу за специјализацију из породичне медицине, првенствено јер је рад у породичној медицини тежак и захтјеван.

- Имате више начина на које то можете спријечити, нпр. програмима специјализације, едукације у неким другим срединама, можда чак размислити како да у уговору са Фондом учинимо примамљивијим система уговарања и финансирања. Да се људи више опредјељују. То су радиле друге земље. Ствар је стратегије развоја здравственог система како неку дисциплину учинити примамљивом. Платама, субвенцијама - додао је декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић.