latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:37 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

"Одлука о аутокефалности МПЦ прилика да се изграде нови односи међу црквама"

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пандаровски пренио је Његовој светости патријарху српском Порфиријем да је одлуке Српске православне цркве да прихвати аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије прилика да се изграде нови односи између двије цркве и превазиђу горке теме прошлости.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Пандаровски је изразио наду да ће се цијели процес признавања аутокефалности Македонске православне цркве - Охридске архиепископије завршити скорим потписивањем Томоса од васељенског патријарха Вартоломеја.

- То ће допринијети испуњењу једног од националних интереса и напретку и помирењу у македонском друштву - саопштено је из кабинета предсједника Сјеверне Македоније након телефонског разговора са српским патријархом.

Патријарх Порфирије саопштио је јуче у Скопљу, након заједничке литургије са архиепископом охридским Стефаном, да је Свети архијерејски сабор СПЦ једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве - Охридске архиепископије да благосиља и прихвата њен аутокефални статус.