latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:56 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Арлов: Дјеца са Косова и Метохије од 25. јуна у Српској (ФОТО)

Предсједник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао се данас у Београду са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, кога је упознао о пројектима Одбора и предстојећој посјети дјеце са Косова и Метохије вршњацима из Српске, код којих ће боравити од 25. јуна до 1. јула.
Милорад Арлов и Петар Петковић - Фото: СРНА
Милорад Арлов и Петар ПетковићФото: СРНА

Арлов је истакао да му је Петковић, који је захвалио на великој помоћи Одбора и цијеле Републике Српске сународницима у јужној покрајини, обећао да ће, заједно са представницима Одбора, 25. јуна дочекати дјецу са Косова и Метохије у етно-селу "Станишићи" код Бијељине.

- Око 500 дјеце са Косова и Метохије, међу којима су и млади са потешкоћама у развоју, стиже у 13 градова Српске, гдје ће током седмодневног боравка бити смјештени код својих вршњака. Долази и аутобус дјеце са Баније, односно из Глине - рекао је Арлов за Срну.

Милорад Арлов и Петар Петковић (Фото: РТРС)

Он је најавио да ће дјеца са Косова и Метохије боравити у Бањалуци, Приједору, Прњавору, Градишки, Челинцу, Пелагићеву, Броду, Шамцу, Добоју, Бијељини, Сокоцу, Источном Новом Сарајеву и Требињу.

Осим десетог, јубиларног пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", Арлов је са Петковићем разговарао и о пројекту изградње Дневног центра "Подржи ме – 9. јануар" у Косовској Митровици, који ће бити наимијењен дјеци и младима са потешкоћама у развоју.

Арлов је нагласио да је тај центар грађевински завршен и да је у току његово опремање, додајући да му је Петковић рекао да ће Канцеларија за Косово и Метохију као институција помоћи да центар у Косовској Митровици профункционише.

Он је, како каже, Петковића упознао и о забрани уласка на простор Косова и Метохије, која му је изречена 26. јуна 2020. године.

- То је забрана која траје скоро двије године. Тражио сам од Петковића да ми Канцеларија за Косово и Метохију помогне као институција или да ми преко страних делегација омогући да ријешим тај проблем - поручио је Арлов.