latinica  ћирилица
25/05/2022 |  15:12 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Пољопривреда кључна привредна грана у Србији и Српској (ВИДЕО)

На заједничкој сједници у Новом Саду одбора за пољопривреду Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине данас је оцијењено да је пољопривреда кључна привредна грана и у Српској и у Србији.
Нови Сад, Одбор за пољопривреду НСРС и Скупштине АП Војводине - Фото: СРНА
Нови Сад, Одбор за пољопривреду НСРС и Скупштине АП ВојводинеФото: СРНА

Посланик у Народној скупштини Републике Српске задужен за сарадњу са Посланичком групом пријатељства Скупштине АП Војводине Срђан Мазалица рекао је обраћању да се у Српској налази 70 одсто од укупних обрадивих површина у БиХ.

То је, према његовим ријечима, велики потенцијал који би, користећи знања и искуства Војводине, могао умногоме допринијети још бржем развоју пољопривреде у Српској.

Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске Горан Бурсаћ рекао је на сједници да ће свака иницијатива која проистекне из сарадње два парламента имати пуну подршку овог министарства.

Он је захвалио институцијама у Србији за подршку коју су дали идеји органске производње у Републици Српској, која се, како је истакао, од прије три године утростручила.

Замјеник предсједника Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство Народне скупштине Републике Српске Томица Стојановић рекао је да је, осим пољопривреде, од великог значајна и сарадња Војводине и Српске у области науке и образовања.

Према његовим ријечима, постоји велики број студената из Републике Српске који стичу знање у АП Војводини.

На заједничкој сједници два одбора у Великој сали Скупштине АП Војводине, предсједник Одбора за пољопривреду Скупштине АП Војводине Милан Гарашевић рекао је да је за сарадњу у области пољопривреде од пресудног значаја постојећа институционална подршка.

Предсједник Посланичке групе пријатељства и сарадње Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске Александар Зиројевић нагласио је да је главни задатак будуће сарадње Српске и Војводине тај да се искуства у области пољопривреде искористе за останак младих на селу, те да им се помогне у промоцији њихових производа на тржишту.

Генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац каже да ће војвођански парламент наставити и убудуће да подстиче и његује односе Војводине и Српске и буде мост за сваку врсту сарадње.

О заједничким пројектима АП Војводине и Републике Српске кроз програме прекограничне сарадње и њиховим резултатима говорио је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Петар Самоловац представио је планиране мјере подршке за спровођење пољопривредне политике, уз праћење, заштиту, уређење и коришћење пољопривредног земљишта.

Директор Регионалне развојне агенције Бачке Ивана Крсмановић говорила је о врстама подршке које су на располагању пољопривредницима, посебно у имплементацији ИПАРД три програма за Србију.

Делегација Народне скупштине Републике Српске посјетила је данас Институт "Биосенс", јавну научноистраживачку установу која се фокусира на развој дигиталних технологија и њихову примјену у пољопривреди.

За сутра је у плану да посјети Међународни пољопривредни сајам, који је у току у Новом Саду.