latinica  ћирилица
25/05/2022 |  15:30 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Тодоровић: У бањалучком Дому здравља 125 породичних љекара

У Републици Српској, као и у многим земљама у свијету, постоји недостатак специјалиста породичне медицине, због чега ће се у наредном периоду радити на томе да се млади љекари подстакну и заинтересују за те специјализације, закључак је данашњег округлог стола о овој теми у Бањалуци.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

У бањалучком Дому здравља ради 125 породичних љекара, што је засад довољно, а прву генерацију специјализаната породичне медицине чине 25 доктора опште праксе, од којих је половина из Дома здравља, навела је директор те здравствене установе Невена Тодоровић.

- Породична медицина се посљедњих пет година налази на прекретници - рекла је она новинарима у Бањалуци, пред почетак Округлог стола "Породична медицина на прагу треће деценије – искуства и изазови", који се одржава поводом 28 година од оснивања бањалучког Дома здравља и 20 година Службе породичне медицине у том Дому здравља.

Она је истакла да је проблем недостатка доктора на примарном нивоу у читавој Републици Српској.

- Долази нам смјена генерација и Дом здравља Бањалука ће се у наредних 10 година неће моћи адекватно надомјестити одлазак породичних доктора у старосну пензију - рекла је Тодоровићева.

Она је истакла да млади доктори у протеклом периоду нису баш показивали жељу за специјализацијом из породичне медицине, првенствено због тежине рада и више желе да специјализације добију у болницама или на Универзитетском клиничком центру.

Према њеним ријечима, примарна здравствена заштита је темељ здравственог система, доступна је свим грађанима и тако треба да остане.

Она је поновила да постоји недостатка младих доктора, који би након рада у примарној здравственој заштити, најчешће породичној медицини или Служби хитне медицинске помоћи, даље ишли на специјализацију породичне медицине.

Она је рекла да очекује да ће данас на скупу у Бањалуци размијенити искуства из области породичне медицине у окружењу, стручњаци од Словеније до Македоније, као и представници здравствених институција из области породичне медицине.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је настава из породичне медицине уведена на додипломске студије Медицинског факултета 1998. године, а да се убрзо кренуло и са специјализацијом, односно континуираном едукацијом за докторе опште медицине.

Он је навео да је данас на специјализацији око 40 специјализаната по новом плану и програму четворогодишњег студија.

- Имамо читав низ субспецијализација које су уведене у овој години, тако да и доктори породичне медицине сада имају могућност да се баве субспецијалистичким дјелатностима које раније нису имали - рекао је Шкрбић.

Он је истакао да број специјалиста породичне медицине у овом тренитку није можда довољан за опслуживање комплетног здравственог система Републике Српске, односно примарне здравствене заштите и да ће ресорно министарство и удржења имати додатни задатак да подстакну младе људе и заинтересују их за те специјализације.

Он је додао да је породична медицина просперитетна дисциплина, која има широке могућности унапређења и може бити атрактивна за младе који завршавају студиј медицине.

Шкрбић је напоменуо да се млади потакнути за специјализацију из породичне медицине програмима специјализације и едукације у неким другим срединама, атрактивнијим системом уговарања финансирања да се људи више опредјељују, што су радили друге земље.

- Све је ствар стратегије и политике развоја здравственог система, како неку дисциплину учинити атрактивнијом. Платама, субвенцијама и многим другим начинима - указао је Шкрбић.

Професор породичне медицине и декан Медицинског факултета Универзитета у Љубљани Игор Шваб је рекао да су у Словенији много тога урадили на нивоу едукације, истичући да и Словенија има, као и све земље у свијету, проблема који се односе на број љекара породичне медицине.

- Имамо мањак тих љекара, као и све земље свијета - рекао је Шваб и додао да је мањак љекара породичне медицине универзалан проблем.

Он је појаснио да се тај проблем у Словенији покушава ријешити тако да се тим љекарима омогући што бољи услови за рад, да се смањи бирократија на примарном нивоу и да су добро плаћени за свој рад.

Шваб је навео да Словенија има око 1.000 породичних љекара, што, како каже, није довољно и да би требало да имају бар још 200 породичних љекара.

У Дому здравља Бањалука мјесец мај 2022. године је мјесец у коме ће низом активности обиљежити улазак у трећу деценију постојања Службе породичне медицине са едукативним центром и 28 година од оснивања те здравствене установе.

Свечана академија поводом 28 година од оснивања бањалучког Дома здравља и јубиларних 20 година постојања Службе породичне медицине Дома здравља у Бањалуци биће одржана вечерас у Концертној дворани Банског двора.