latinica  ћирилица
25/05/2022 |  15:32 | Аутор: СРНА

Захарова: Прерано говорити о реакцији Москве на учлањивање Финске и Шведске

Прерано је да се говори о конкретним контрамјерама Русије на приступање Финске и Шведске НАТО-у, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Она је подсјетила да је Русија истицала у више наврата да приступање Финске, која се раније придржавала политике неприступања и Шведске НАТО-у неће проћи без одговора мјерама политичке, економске и војно-техничке природе ради осигуравања руске безбједности.

- Прерано је да се говори о специфичним мјерама и њиховом конкретном садржају - нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, контрамјере Русије зависиће од услова чланства Финске и Шведске у Алијанси, укључујући размјештање инфраструктуре НАТО-а и чланица тог савеза на њиховим територијама, укључујући офанзивно оружје.

Финска и Шведска су званично предале захтјев за чланство 18. маја, подсјећа ТАСС.

Учлањивању двије земље успротивио се предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, тврдећи да Анкара неће подржати такав корак док Финска и Шведска не дефинишу свој став у вези са терористичким организацијама, укључујући Радничку партију Курдистана, за коју турске власти тврде да је једна од њих.

Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је 16. маја на реакцију Москве на проширивање инфраструктуре Алијансе на територије Финске и Шведске.