latinica  ћирилица
25/05/2022 |  16:27 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

УКЦ Српске: Животи пацијената никада нису били у опасности због квалитета кисеоника

Универзитетски клинички центар Републике Српске саопштио је да кисеоник за наугроженије пацијенте значи живот, те да из ове здравствене установе одговорно тврде да животи њихових пацијената којима је била неопходна кисеоничка подршка никада нису били у опасности због квалитета кисеоника.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

У саопштењу поводом данашњег перформанса градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића испред Тужилаштва Републике Српске, радници УКЦ-а Српске истакли су да је квалитет кисеоника био "врхунски и много више него медицински задовољавајући, као што је то експертским анализама утврдила и независна лабораторија компаније `Линде`".

- Животе наших пацијената угрожавао је актуелни градоначелник и само ми знамо шта смо проживљавали тих дана заједно са нашим пацијентима и њиховим породицама. Да нисмо сачували здрав разум и присебност и разговарали са њима док су пролазили кроз агонију, имали бисмо масовно умирање на нашим одјелима и клиникама, а све то захваљујући неодговорном и себичном понашању дотичног - истакнуто је у саопштењу.

Из УКЦ-а су навели да је актуелни градоначелник Бањалуке ширењем дезинформација о исправности кисеоника унио страх и панику међу њихове пацијенте, породице пацијената и њихове најмилије.

- Очита жеља му је била да покуша да уруши повјерење становника Републике Српске у здравствени систем и на тај начин дискредитује здравствене раднике. Својим поступцима умало је довео до још једне трагедије попут смрти 12 беба и изградње још једног споменика, што је монструозно. У томе, на сву срећу, није успио - саопштено је из УКЦ-а.

Из УКЦ-а су додали да вјерују да је градоначелник Бањалуке "тада ипак починио злочин над становницима Републике Српске јер су многи од њих на основу таквих његових неистина избјегавали болничко лијечење, одгађали јављање љекару, што је сигурно изазвало много тежи облик болести, а за неке у крајњем исходу и смрт".

- Интересантно је да, када год му понестане медијске експонираности, упорно покушава да ревитализује такозвану аферу кисеоник. То је још један од доказа да дотични није дорастао функцији коју обавља - нагласили су из УКЦ-а.

У саопштењу се наводи да је "тужно да је млади актуелни градоначелник због сопственог политичког маркетинга спреман да унесе колективну панику и страх у сопствени народ".

- Његово камелеонско понашање и сваштарење истовремено изигравајући љекара, градског архитекту и комуналног полицајца, могли су да доведу до хуманитарне катастрофе, а суштински представљају параван за његово незнање, незрелост и необразованост - пише у саопштењу.

Из УКЦ-а су истакли да вјерују у Републику Српску и рад њених институција, да раде, стварају и граде.

- Нисмо запослени у путујућем циркусу, већ озбиљно радимо за добробит и здравље народа, што ћемо наставити и у будућности - поручили су из УКЦ-а.