latinica  ћирилица
25/05/2022 |  18:26 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Џаферовић поново соло наступа у Бриселу - овај пут са генералним секретаром НАТО-а (ВИДЕО)

Шефик Џаферовић, након Њујорка, поново соло наступа у Бриселу.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Овај пут на састанку са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Додику је поручио да нема никаквог разлаза у БиХ, поготово мирног. Русију је оптужио да је пријетња миру и затражио снажнији ангажман НАТО-а у БиХ. Рекао је да је БиХ опредјељена за чланство у тој Алијанси. Српски члан Предсједништва Милорад Додик одговорио je Џаферовићу да БиХ није донијела одлуку о интеграцијама у НАТО.

НАТО је заставио рат у БиХ - том реченицом Шефик Џаферовић се захвалио генералном секретару Алијансе на гостопримству и заправо потврдио раније наводе да се Алијанса на крају рата 1995. године отворено сврстала на страну тзв. АРБиХ. Како тада тако и данас, призива НАТО да очува мир наводно угрожен од руског амбасадора, те због како каже Џаферовић руске агресије на Украјину.

- Постоје отворене пријетње у БиХ које долазе са руске стране, то ради руски амбасадор у Сарајеву да ће БиХ искусити негативне посљедице ако настави НАТО путем. Да, ми ћемо наставити својим путем и нећемо никога питати који ће бити наш пут - изјавио је предсједавајући Пртедсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Џаферовић је у потпуности у праву. Бошњаци никога не питају, поготово своје комшије Србе. Не обазиру се на званичан став Републике Српске: неутралност, несврставање ниједном блоку тако и НАТО-у, доминира у српском народу. Милорад Додик је рекао да је Џаферовић отишао у Брисел без сагласности Предсједништва и да је његов став о НАТО-у, заправо став његове партије СДА.

- БиХ није донијела одлуку о интеграцијама у НАТО, није заузела став о ситуацији у Украјини, о утицају било које треће државе на БиХ. Све што је Џаферовић данас изговорио став је муслиманског политичког круга. Штета што Јенс Столтенберг учествује у девастацији Дејтонског мировног споразума, у чије се очување куну, знајући да Џаферовић у Бриселу не говори у име БиХ - одговорио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Ипак, Јенс Столтенберг јасно је казао да подржава ервопски и НАТО пут БиХ, али нико да га подсјети да о томе нема консензуса унутар БиХ.



- Ми ћемо да наставимо да у континуитету да подржавамо Мисију Алтеа. Посебно смо нагласили значај мултиентичких ОС БиХ, ове институције су апсолутно виталне за стабилност БиХ и морају бити очуване  - рекао је Столтенберг.

Џаферовић је искористио прилику да запријети онима који како каже руше БиХ, а када је казао да очекује да Народна скупштина Републике Српске повуче одлуке о враћању надлежности открио је на кога мисли. Џаферовић је наставио праксу једностраних иступа бошњачких политичара на свјетским форумима чиме само додатано урушавају БиХ.

- Наставак рушења Дејтонског споразума и реуспостављању тзв. Републике БиХ која је заувијек капитулирала у Дејтону и која никада више неће постојати. Такав посао је узалудан и само руши могућност да живимо заједно у БиХ - додао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Столтенберг је избјегао директно да одговори шта ће бити у случају вета Хрватске на пријем Финске и Шведске у НАТО, условљавајући то измјенама Изборног закона у корист Хрвата у БиХ.

Џаферовић је пак казао да је Изборни закон ствар унутрашњег, али када говори о територијалном интегритету и суверенитету БиХ онда је то спољно питање и позива НАТО и ЕУФОР.