latinica  ћирилица
25/05/2022 |  18:45 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Због повећања минималца послодавци траже оцјену уставности Владине одлуке (ВИДЕО)

Минимална плата "жуља" послодавце. Оптужују Владу Српске да је новим повећањем минималца на 650 КМ прекршила Закон о раду. Траже оцијену уставности одлуке, али и помоћ Владе Српске у изналажењу средстава за плате.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Из Владе их подсјећају да су још почетком године послодавцима смањили оптерећење на плате у реалном сектору, смањењем пореза и доприноса.

Синдикат најављује нове захтјеве за повећањем.

Додатних 60 марака на минималну плату, послодавцима је омча око врата. Помоћ траже од Владе Српске - да се на период од двије године замрзне раст плаћања доприноса за раднике у реалном сектору.

- Ми кроз тај приједлог видимо могућност да се оволики раст плата колики држава или политика очекује од послодаваца, да би се он остварио мора постојјати подршка државе - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Мјеру ка растерећењу пословне заједнице Влада Српске је преузела још у јануару - умањењем збирне стопе за порезе и доприносе и смањењем парафискалних намета. Смањењем пореза Влада Републике Српске је упутила 50 милиона према радницима у реалном сектору.

- Ви сами знате да смо ми смањили порезе и доприносе и да сад у регији имамо најмање оптерећење на плате. Ми смо послодавце ослободили плаћање 80 милиона КМ према Фонду здравства. То буџет рефундира та средства и доставља их - изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Послодавцима није по мјери ни што је, након јануарског повећања минималца на 590 марака, ово друго повећање у години. Тврде, да је тако прекршен Закон о раду.

Члан 127. Закона о раду каже да се најнижа плата утврђује у посљедњем кварталу текуће, за наредну годину. Међутим, уколико не дође до договора Економско-социјалног савјета, Влада Српске може ванредно да у складу са поскупљењима повећа најнижу плату.

Све ово показује да послодавци тврде пазар са Владом Републике Српске, поручују из Синдиката. Желе кажу, да "извуку" нове подстицаје реалном сектору за пријављену добит, која је у прошлој години износила више од 300 милиона марака.

- У знак захвалности они данас оспоравају износ најниже плате од 650КМ која не може да покрије ни трошкове исхране четворочлане породице за један мјесец, зато ћемо ми веома брзо тражити ново повећање плате јер то је једини начин да се може управљати инфлацијом - саопштила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Захтјеви Синдиката неће стати док минималац не досегне 870 марака, јер мора да прати раст просјечне нето плате, која је у Српској у априлу износила 1.094 марке.