latinica  ћирилица
25/05/2022 |  19:05 ⇒ 19:08 | Аутор: РТС

Селаковић: Отворена политичка и медијска кампања против Вучића у Хрватској

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић саопштио је да је у Хрватској у току "отворена и брутална политичка и медијска кампања против предсједника Србије Александра Вучића".
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић) -
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић)

Наводи да је Вучић заузео једину могућу позицију када је ријеч о злочинима почињеним над припадницима српског народа.

- То је прије свега универзална позиција са које бранимо хуманост, односно европске и хришћанске вриједности, па тек онда и српска позиција - истакао је Селаковић.

Српско тужилаштво за ратне злочине подигло је прву оптужницу за злочине почињене током хрватске акције "Олуја".

Подигнута је против четири официра хрватске војске због сумње да су наредили акцију у којој су страдали цивили у избјегличкој колони.

Највише њих погинуло је на Петровачкој цести 7. августа 1995. године.

- У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смјело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вриједности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана - навео је Селаковић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је данас да је на маргинама самита у Давосу имао кратак сусрет и са Вучићем коме је, како каже, пренио незадовољство због подизања оптужнице против хрватских пилота.

Претходно је хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је да ће, како каже, Србију оптужница коштати и навео да због "неинтелигентног понашања" српског руководства наша земља, тврди, никада неће успјети да уђе у Европску унију.

- Када хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност - навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео и да Србија и њен предсједник не дијеле вриједности са таквом хрватском елитом.

- Инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вриједност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вриједност - закључио је Селаковић.