latinica  ћирилица
25/05/2022 |  20:45 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Премијерно приказан филм "Печат браће Љубавића"

У Руском центру за науку и културу у Београду одржана је пројекција документарно играног филма "Печат браће Љубавића" редитеља Слободана Симојловића, снимљен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Радио Телевизије Републике Српске.
Премијерно приказан филм "Печат браће Љубавића" - Фото: СРНА
Премијерно приказан филм "Печат браће Љубавића"Фото: СРНА

Филм "Печат браће Љубавића" говори о 500 година горажданске штампарије и напору браће Теодора и Ђурађа Љубавића да из Венеције штампарију донесу у манастир Сопотницу.

Они су потом, под покровитељством свога учитеља и оца – Божидара Горажданина, покренули штампарију која је радила од 1519. до 1523. године.

- Оно што је нама био циљ је да нешто што је била кратка историјска лекција, ставимо у први план. Да поменем праве хероје тог времена, а то су браћа Љубавић, који су у том периоду радили веома важан посао, пожртвовано дјело, путовали на све стране, да би урадили неке епохалне ствари - изјавио је редитељ филма Слободан Симојловић.

Циљ филма је да покаже да су и у најтежим историјским временима Срби на овим просторима, заједно са својим свештенством, уздизали национални дух и чували православну вјеру.

- Наш циљ је да филм види што више људи, посебно млађих. Да знају шта су њихови преци радили у то доба, да буду поносни на њих - рекао је директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић.

Горажданска штампарија, иако скромна по броју наслова и тиражу, оставила је дубок печат у развоју српске мудрости и духовности изражене кроз штампање Служабника 1519, Псалтира 1521. и Молитвеника 1523. године.