latinica  ћирилица
25/05/2022 |  21:57 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Ускоро тендер за рехабилитацију пута од Власенице до Подроманије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће наредних дана бити расписан тендер за рехабилитацију пута на дионици од Власенице до Подроманије, а ријеч је о инвестицији вриједној око 18 милиона КМ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао и да се иде у пројектовање и припрему изградње брзог пута од Вишеграда до Устипраче, према Сарајеву.

- Разговарамо са кинеским партнерима да кренемо са пројекцијом и завршетком конструкције финансирања и пројектовања изградње и брзе цесте од Бијељине, преко Зворника, Власенице, преко Подроманије, Устипраче, па даље Фоча, све до Требиња - изјавио је Вишковић за РТВ Источно Сарајево.

Он је појаснио да су ови пројекти у планским документима Владе Републике Српске, те истакао да је национални интерес повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем.

- Као предсједник Владе морам да водим рачуна о уједначеном развоју Републике Српске од Требиња до Новог Града. Тако смо водили рачуна о граду Источно Сарајево или овом дијелу Српске, гдје смо у посљедње вријеме направили низ инвестиција - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у посљедњих неколико година издвојила знатна средства за унапређење и стварање што бољих услова за рад Универзитета у Источном Сарајеву, за изградњу студентског центра у Лукавици.

- Прије двије или три године смо завршили студентски дом на Палама. Градимо зграде Факултета физичке културе, Полицијску управу на Палама, а завршено је позориште и спортска дворана у граду Источно Сарајево. Радићемо и зграду основне школе - напоменуо је Вишковић.

Поводом, како је рекао, спина опозиције у вези са увођењем санкција Русији, Вишковић је нагласио да сматра да је довољно да то негира руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

- Ваљда Русија зна ко им је увео санкције боље него неки политички аналитичари. Довољно је погледати изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића од прије неколико дана у којој позива предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију и министре из реда српског народа на одговорност зато што неће да имплементирају неке одлуке ЕУ и Еворпске комисије - указао је Вишковић.

Он је поновио да представници Републике Српске неће учествовати у причи о увођењу санкција Русији и задржаће неутралан став у сукобу на који не могу утицати, те нагласио да би било какво сврставање само могло произвести штету комплетној БиХ.

Кад је ријеч о предстојећим општим изборима и њиховом финансирању, Вишковић је поновио став да је Република Српска, ако јој се обрати Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, спремна да учествује у проценту од 40 одсто.

- То је неки проценат 40 одсто, а 60 одсто други ентитет. Ми можемо, ако нам се обрати ЦИК, да не кажем већ сутра да им дозначимо та средства што се тиче Републике Српске. Ми смо за одржавање избора по календару у првој седмици октобра - навео је Вишковић.

Он је нагласио да су СНСД и његови коалициони партнери спремни за изборе, уколико би били одржани већ сутра.

Кад је ријеч о јединству српских политичара у заједничким институцијама, Вишковић је рекао да није оптимиста да би до тога могло доћи, иако би то, како је истакао, било више него пожељно за Републику Српску.

Предсједник Владе Републике Српске указао је да код Бошњака и Хрвата није таква ситуација и да се брзо хомогенизује политичка сцена и сви стају у одбрану свог народа.

- Крајње је вријеме да се сви политичари у Републици Српској, како се фигуративно каже, закопају ратне сјекире и својим јединством заштитимо Српску. Само јединствени ћемо лако заштити Републику Српску - изјавио је Вишковић за РТВ Источно Сарајево.

РЕБАЛАНСОМ ДО ЈАЧАЊА ЕКОНОМСКЕ ПОЗИЦИЈЕ СРПСКЕ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да предстојећи ребаланс буџета Српске у износу од 350 милиона КМ треба да ојача њену економску позицију у овом тешком времену.

Он је поновио да свих 350 милиона КМ, сем дијела од 90 милиона који је усмјерен за јавне инвестиције, иде грађанима Републике Српске - за повећање плата, пензија, борачких и социјалних давања, те једнократну помоћ становницима.

- Да би изашли што боље из ове ситуације, једина два механизма на располагању било којој влади, па и нашој, јесу јавна потрошња и инвестиције. Са те двије ставке имамо шансу да преживимо - нагласио је Вишковић у разговору за РТВ Источно Сарајево.