latinica  ћирилица
25/05/2022 |  22:45 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

Селаковић: Да ли је негација злочина европска вриједност?

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Хрватској у току отворена и брутална политичка и медијска кампања против предсједника Србије Александра Вучића због његовог става о злочинима над српским народом.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Селаковић је најавио да ће зато Србија у наставку процеса европских интеграција инсистирати на томе да јој се јасно објасни да ли је негација злочина европска вриједност.

Шеф српске дипломатије оцијенио је да је Вучић заузео једину могућу позицију када је ријеч о злочинима над припадницима српског народа и указао да је то, прије свега, универзална позиција са које се брани хуманост, односно европске и хришћанске вриједности, па тек онда и српска позиција.

- У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вриједности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана - нагласио је Селаковић.

Према његовим ријечима, забрињава то што поједини утицајни политичари у Хрватској не чине напоре да у свом друштву створе здрав и хуман однос према ратним злочинима и страдању недужних, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Још је, истакао је Селаковић, озбиљнија апологија злочина у коју се упустила Хрватска академија знаности и умјетности називајући један од најмонструознијих и најмасовнијих злочина у Другом свјетском рату "јасеновачким митом".

- Када хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност - указао је Селаковић.

Министар спољних послова Србије указао је да се поставља питање како је могуће да је ЕУ примила као пуноправну чланицу земљу у којој утицајни дијелови друштвене и политичке елите не исказују елементарну пристојност у односу према тешким и несумњивим злодјелима.

- Србија и њен предсједник очигледно не деле вредности са таквом хрватском елитом и инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вриједност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вредност - поручио је Селаковић.