latinica  ћирилица
26/05/2022 |  07:26 ⇒ 07:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски оштро критиковао Хенрија Кисинџера

Украјински предсједник Володимир Зеленски оштро је критиковао бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, који је предложио да би мировни преговори требало да буду усмјерени ка стварању граница дуж "линије раздвајања" у Донбасу, које су постојале уочи руског напада на Украјину.
Володомир Зеленски - Фото: Wikipedia
Володомир ЗеленскиФото: Wikipedia

Кисинџер је говорио путем видео линка на Свјетском форуму у Давосу, пренио је Си-Ен-Ен.

Зеленски је у сриједу одговорио да "без обзира на то шта ради руска држава, увијек ће неко доћи и рећи: ''хајде да узмемо у обзир и њихове интересе''".

- Ове године у Давосу, поново сам чуо то, упркос хиљадама руских пројектила које погађају Украјину. Упркос десетинама хиљада Украјинаца који су убијени. Упркос (масовном убиству) у Бучи и Маријупољу. Упркос уништеним градовима. И упркос ''камповима за чишћење'' која је направила руска држава, гдје убијају, муче, силују и понижавају као на покретној траци - рекао је Зеленски.

Он је додао да је Русија то урадила "цијелој Европи".

- Међутим, на примјер, у Давосу, господин Кисинџер излази из дубоке прошлости и каже да би дио Украјине требало дати Русији - казао је Зеленски.

Кисинџер је претходно рекао да би преговори требало да почну у наредна два мјесеца, прије него шо конфликт створи такве преокрете и тензије кој неће бити лако превазићи.

- Идеално, линија подјеле би требало да буде враћена на статус кво прије сукоба - рекао је Кисинџер, очигледно наговјештавајући да би Украјина требало да пристане да се одрекне већег дијела Донбаса и цијелог Крима.

Зеленски је упоредио Кисинџерове погледе са погледима нацистичке Њемачке 1938. године.

- Чини се да је Кисинџеров календар, не 2022. година, већ 1938. година и мислио је да је причао публици у Минхену, а не у Давосу. Успут речено, те 1938. године, када је Кисинџерова породица бјежала од нациста Нијемаца, он је имао 15 година - додао је Зеленски.