latinica  ћирилица
26/05/2022 |  07:40 ⇒ 07:51 | Аутор: РТРС

Неколико француских градова дијели бонове за храну

Неколико француских градова почело је да дели ваучере за куповину хране како би становницима компензовали раст цијена намирница.
Шопинг центар Олимпија у Минхену (Фото: Bauhaus-Jünger/Wikipedia) -
Шопинг центар Олимпија у Минхену (Фото: Bauhaus-Jünger/Wikipedia)

Како се наводи у прилогу тв канала Франс 2, грађанима се дају бонови у вриједности пет, 20 и 30 евра. До данас су градске управе потрошиле око 37 милиона евра на издавање купона и сертификата, као и друге мјере подршке становништву, преноси Раша тудеј.

Влада у Паризу још увијек није донијела уредбу о додјели ових субвенција, али су градоначелници неких француских градова одлучили су да сами уведу бонове за храну, не чекајући званичну одлуку владе.

Идеју о подјели ваучера за храну домаћинствима са средњим и ниским примањима предложио је француски предсједник Емануел Макрон и о њој се расправљало много прије предсједничких избора. Приближно осам милиона француских грађана имаће право на ту врсту подршке.

Инфлација у Француској, као у свим земљама свијета, расте, вођена скоком цијена хране и енергије. Експерти упозоравају да би пораст цјена и слаб економски раст могли да доведу до стагфлације у земљи.