latinica  ћирилица
26/05/2022 |  08:20 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Шолаја: Проблеми у вези Изборног закона налазе се у ФБиХ (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја рекла је да се проблеми у вези Изборног закона БиХ налазе у Федерацији БиХ у којој ни дан данас нису имплементирани резултати избора из 2018. године, а други изборни циклус је већ на прагу.
Душица Шолаја - Фото: РТРС
Душица ШолајаФото: РТРС

Шолаја је, у Јутарњем програму РТРС-а, рекла да у ФБиХ постоји и проблем који се односи на немогућност равноправног представљања два народа, подсјетивши на неуспјех преговора бошњачких и хрватских представника о измјенама Изборног закона.

Она је истакла да је Република Српска исказала спремност за прихватање рјешења о изборном законодавству које би било резултат договора два народа у ФБиХ.

Шолаја је подсјетила да је Република Српска понудила финансијска средства у износу од 12 милиона КМ како би се отклонио дио проблема у вези одржавања општих избора и обезбјеђења средства, али да то није прихваћено у Федерацији БиХ.

Говорећи о најавама о могућности ускраћивања права на кандидатуру лидеру СНСД-а Милораду Додику и предсједнику ХДЗ-а Драгану Човићу, Шолаја је нагласила не постоје законска упоришта за такав потез, али да се Централна изборна комисија, како је рекла, понаша као политичко тијело, те да ниједна одлука у том свјетлу не би била изненађујућа.

- Чланови ЦИК-а су нелагално и незаконито изабрани и Република Српска од самог почетка указује на то - рекла је она.

Када је ријеч о наводима да се БиХ придружила санкцијама Руској Федерацији, Шолаја је истакла да БиХ није увела санкције Русији првенствено захваљујући Републици Српској и њеним представницима који нису дали сагласност за такву одлуку.