latinica  ћирилица
26/05/2022 |  08:57 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Џаферовићев покушај дестабилизације и застрашивања Срба

Стварни циљ неовлаштене комуникације Шефика Џаферовића са водећим људима НАТО-а јесте покушај дестабилизације власти у БиХ и застрашивање српског народа, сматра стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Џаферовић жели да подсјети водеће људе Алијансе на партнерство у злочину, али и да запријети Србима како је НАТО инструмент бошњачке политике и муслиманска војска - рекао је Галијашевић Срни.

Али, истакао је Галијашевић, нико као БиХ није тако далеко од НАТО пакта, подсјетивши да још нема уговоре или споразуме, осим сарадње коју остварује преко Партнерства за мир, а и број вјежби је убједљиво најмањи.

Међутим, Џаферовић упркос свему томе иде на разговоре са генералним секретаром Алијансе иако то није усаглашена политика Предсједништва БиХ, а за то, према ријечима Галијашевића, имају најмање два разлога.

Галијашевић је навео да је први разлог политичке природе и да представља покушај да се у јавности Републике Српске и Русије створи утисак да је БиХ пред вратима НАТО пакта и да је тај процес незаустављив.

- Због чињенице да су расписани општи избори то је и покушај слабљења Милорада Додика и СНСД-а унутар бирачког тијела које је родољубиво и негативно оријентисано према овом савезу - рекао је Галијашевић, те подсјетио на осиромашени уранијум којим су нападнути и грађани и простор Републике Српске.

Галијашевић је истакао да други разлог лежи у томе да је Џаферовић "заједно са муџахединима и НАТО снагама спалио Озрен, масакрирао Возућу и мирно посматрао најмасовнија ритуална одрубљивања глава цивила и војника Републике Српске".

- Треба подсјетити да је све то рађено под кишобраном НАТО алијансе и да је НАТО покренуо операцију "Намјерна сила" само седам дана прије него што су муџахедини из одреда "Ел муџахид", са Другим диверзантским одредом и Трећим маневарским батаљоном из Какња кренули у масовна убијања на том дијелу Озрена - напоменуо је Галијашевић.

Он је подсјетио да је НАТО операција "Намјерна сила" трајала и завршена тек пошто је уништена Возућа, протјерано 22.000 људи, спаљено насеља, срушене православне богомоље.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић јуче се у сједишту НАТО у Бриселу састао са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом.