latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:14 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Вулин: Одговорни за злочин над дјецом на Петровачкој цести имају име

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да се од Срба сада тражи да у име ЕУ забораве хрватске злочине током "Олује" и грађанског рата у Хрватској, те поручио да одговорни за злочин над дјецом на Петровачкој цести имају имена и немају право да спавају мирно.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Вулин је навео да Хрвати користе чланство у ЕУ, надајући се да ће Србија клекнути.

- И не само клекнути, него и и рећи - све што сте радили над нама је оправдано, извините за Јасеновац, извините за "Олују", за све што сте радили и што сте нас убијали - рекао је Вулин за Телевизију Хепи, коментаришући пријетње Хрватске да ће Србији блокирати европски пут због подизања оптужница против четворице високих официра Хрватске војске за злочин у "Олуји".

Подсјетивши да је и Хашки трибунал донио пресуду да је операција "Олуја" ратни злочин, Вулин је нагласио да је тај суд требало и да јасно наведе ко је одговоран за то.

- Србија је довољно дуго чекала да јој кажу ко су ратни злочинци. Сад ћемо ми рећи ко су ратни злочинци. Одговорни за злочин над дјецом на Петровачкој цести имају имена и немају право да спавају мирно крај гробова наше дјеце. Они треба да знају да им ми знамо имена и да правда може да их достигне - поручио је Вулин.

Он је оцијенио да Хрвати, као и увијек, воде своју политику према Србији као мјешавину комплекса и зле намјере, али и сјећања на Јасеновац и жељу да се Јасеновац понови.

- Зашто мислимо да ћемо проћи боље и да ће бити поштенији према нама ако урадимо исто оно што смо урадили у двије Југославије и ако заборавимо себе да би нас на крају поново убијали и протјеривали? Дубоко сумњам да будућност има народ који заборави себе и који би допустио да убице његове дјеце буду некажњене - напомиње Вулин.

Он је поручио да Србија неће да ћути о хрватским злочинима над Србима.

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је у Загребу, поводом одлуке тужилаштва у Србији да подигне оптужницу против четири официра хрватске војске, да "Србија то не би требало да ради ако жели да уђе у ЕУ".