latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:31 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Букурешту: Српска остаје посвећена унапређењу регионалне сарадње

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствује у Букурешту Регионалном молитвеном доручку који организује Парламент Румуније.
Цвијановић на Регионалном молитвеном доручку у Букурешту (фото: instagram.com / zeljka.cvijanovic) -
Цвијановић на Регионалном молитвеном доручку у Букурешту (фото: instagram.com / zeljka.cvijanovic)

Овај догађај окупио је представнике политичког, привредног и невладиног сектора из земаља Југоисточне Европе, Сједињених Америчких Држава и земаља Европске уније, с циљем успостављања боље сарадње између земаља региона.

Предсједница Српске учествовала је на пленарној сесији о теми "Лидерство у политици, образовању и дипломатији у контексту одрживог мира у друштву", саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

- Република Српска остаје посвећена унапређењу регионалне сарадње, што је и основни циљ овог традиционалног окупљања, које се ове године одржава у организацији румунског Парламента - објављено је на Инстаграм профилу предсједнице Српске.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

Претходно је предсједница Републике Српске разговарала  са послаником у румунском парламенту и предсједником Савеза Срба у Румунији Огњеном Крстићем.

На састанку у Парламенту Румуније, којем је присуствовао амбасадор БиХ у Румунији Славиша Ћеранић, Крстић је упознао предсједницу Српске о положају припадника српске заједнице у Румунији, изазовима са којима се суочавају, те перспективама опстанка српске мањине у Румунији. 

Предсједница Цвијановић изразила је задовољство опредјељењем српске националне мањине у Румунији да, окупљени око Савеза Срба и Српске православне епархије темишварске, и кроз политичке процесе активно дјелују на очувању етничког идентитета, матерњег језика и свих права која припадају мањинама, саопштено је из Кабинета предсједнице Српске.