latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:34 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Од 1. јуна улазак у Њемачку само са пасошем

Од 1. јуна режим уласка у Њемачку биће знатно лакши, односно исти као и прије пандемије вируса корона, па ће и држављани БиХ моћи путовати само са пасошем, изјавила је Срни генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић.
Њемачка застава - Фото: илустрација
Њемачка заставаФото: илустрација

- Од 1. јуна путницима који улазе у Њемачку више није потребан доказ да су вакцинисани, опорављени или тестирани. Изузетак од овог чине подручја високе варијанте виуса или како се то раније звало квалификована као подручја високог ризика. За сада за Њемачку ниједна земља није класификована као високо подручје ризика - појаснила је Сајићева.

Сајићева је прецизирала да је Влада Њемачке јуче донијела уредбу о измјенама и допунама уредбе о уласку у Њемачку која ће бити на снази 1. јуна до краја августа.

Она је навела да уредба коју је јуче представио министар здравства Карл Лаутербах тек треба да буде објављена.

Сајићева каже да је ову уредбу њемачка Влада донијела будући да у овој земљи инфекција вирусом корона јењава.

- Сада доминанта омикронска варијанта вируса корона узрокује мање тешку прогресију болести од претходно циркулишућих варијанти, попут делте. Стога је њемачка Влада одлучила да олакша улазак - истакла је Сајићева.

Она је напоменула да ће убудуће као доказ о вакцинацији бити дозвољене и вакцине које признаје Свјетска здравствена организација, а не само оне које прихвата ЕУ.

- То су сада и вакцине као што су синовак, синофарм или корона-вак кинеских произвођача или коваксин индијског произвођача - напоменула је Сајићева.

На питање шта ће ова нова уредба Владе Њемачке значити за држављане БиХ, Сајићева је рекла да ће сада путовати као и раније.

- Путоваће на сву срећу као и у вријеме када није било вируса корона. Дакле обавезан је пасош који се мора показати на граници. Више неће бити ни чекања, ни редова, нити вађења тестова било антигентских, било пи-си-ар - каже Сајићева.