latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:49 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Илић: Станивуковић да престане са испадима и извини се грађанима

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић сматра скандалозним сусрет бањалучког градоначелника Драшка Станивуковића са Кристијаном Шмитом, чиме се, каже, понижавају и обезвређују институције у Српској, те га позива да престане са таквим испадима и да се извини грађанима.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

Илић је рекао Срни да званичним пријемом Шмита у Градску управу у својству функције за коју се представља да обавља, градоначелник покушава дати легитимитет човјеку који тај легитимитет није добио кроз званичне међународне институције, како је то дефинисано Дејтонским споразумом. 

- Градоначелник мора да схвати да избором на тако важну функцију у већини ситуација мора да заборави политичку припадност, јер је биран да штити интересе грађана и институција и Бањалуке, али и Републике Српске чији је Бањалука главни град, а овим потезом се институције тотално понижавају и обезвређују - нагласио је Илић.

Илић је оцијенио грађани и институције Бањалуке и Републике Српске нису заслужили тако неодговорно понашање било којег појединца који је добио легитимитет да их заступа.

- Немам проблем да градоначелник врши пријеме било којих појединаца у својству грађана ове или било које земље, али је скандалозно и неприхватљиво да врши пријем оних званичника који нису добили правни легитимитет онако како је то прописано међународним уговорима - истакао је Илић.

Он је позвао Станивуковића да престане са таквим испадима, да се извини грађанима Бањалуке и Републике Српске на оваквом потезу, да би сви заједно наставили да штите легитимитет и ауторитет институција Српске јер је само то гарант опстанка на овим просторима у овако тешким и изазовним временима.

- Ако изгубимо ауторитет, а са оваквим поступцима ужурбано идемо ка томе, онда ћемо изгубити идентитет који смо градили годинама и вијековима уназад - закључио је Илић.