latinica  ћирилица
26/05/2022 |  12:51 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Жунић: Опозиција - вјетар у леђа онима који промовишу антиуставну грађанску БиХ

Опозиција у Српској само је вјетар у леђа онима који промовишу антиуставну грађанску БиХ због чега су им српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, СНСД и друге странке владајуће коалиције једина тема постављена од страних ментора којима морају да полажу рачуне, изјавио је данас шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Да је то чињеница, додао је Жунић, говори и мук опозиције када је ријеч о једностраним потезима друга два члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовућа који дјелују антиуставно, а против Републике Српске.

Жунић је рекао Срни да је невјероватно да од опозиције нема ниједног слова о говору Џаферовића УН, о обраћању на сједници НАТО пакта, о промовисању политика које немају подршку у Предсједништву БиХ.

- Ни ријечи о Комшићевој замишљеној грађанској држави, о увредама институција Републике Српске, о дјеловању Бисере Турковић у Министарству иностраних послова, као и реакцијама појединих кадрова СДА да су они у фази џихада у борби за БиХ како су је замислили и њихов оснивач Алија Изетбеговић кроз Исламску декларацију - додао је Жунић.

Према његовим ријечима, опозиција у Српској на то ћути, напушта сједнице Народне скупштине када се доносе акти којима се Српска штити и једини проблем виде у Додику.

- То за мене није политика него озбиљна патологија, али и озбиљна опасност за Српску када би ти људи добили прилику да одлучују о њеној будућности. Мржња према Додику им је испунила срца потпуно и није остало нимало мјеста за љубав према Републици Српској - констатовао је Жунић.

Он је указао на свакодневне нападе опозиције на Додика, да је ријеч о удруженом подухвату усмјереном према Додику и његовој породици, као и његовим сарадницима који прелази све нормалне оквире политичке борбе.

То, каже, прелази у патолошки облик покушаја дискредитације најважнијег политичара Републике Српске и неспорно једног од најважнијих лидера на простору бивше Југославије.

- Политичку борбу и критику опозиције бих могао да разумијем када контекст не би био усмјерен на деградацију утицаја српског члана Предсједништва БиХ, као институције који води борбу за очување надлежности Републике Српске против два бошњачка члана у Предсједништву БиХ - рекао је Жунић.

Он је закључио да би борба која није једноставна у овим геополитичким околностима требало да буде основ за заједништво свих политичких опција у Српској, али је опозицији постала борба за фотељу и несумњиво стављање на страну оних који све гласније говоре о централизацији БиХ.