latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:21 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Жунић: Давање легитимитета Шмиту - ударац на Српску

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је Срни да нема ништа против што се градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић састао са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом, али да би, ако му је дао легитимитет као високом представнику, то представљало озбиљан ударац на Српску и њене институције.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Не знам коју је улогу Станивуковић себи дао на том састанку. Познато је да је глумац и перформер, али не знам да ли је сада замислио да води спољну политику Републике Српске, да глуми функцију коју нема или ће разговарати о локалним стварима у вези са Бањалуком - рекао је Жунић.

Он је поручио да онај ко поштује и воли Српску мора да поштује одлуке Народне скупштине јер су одраз већинске воље народа, те подсјетио да је Народна скупштина јасно рекла да не признаје Шмита као високог представника јер није изабран у складу са Дејтонским споразумом и није потврђен од Савјета безбједности УН како је предвиђено Анексом десет Дејтонског споразума.

Жунић напомиње да Шмит мора бити потврђен од Савјета безбједности да би био легалан високи представник у БиХ и изразио увјерење да Станивуковић то зна и да ће се тако понашати током разговора са њим.

- Све другачије представља директан удар на институције Републике и подршку онима који те институције не поштују или желе да оне не постоје. Да ли је то задатак Станивуковића - не знам, али из односа према Шмиту видјеће се његов однос према вољи грађана Републике Српске, исказаној кроз гласање представника у Народној скупштини које су бирали - закључио нагласио је Жунић.

Станивуковић и Шмит састали су се данас у Бањалуци, након чега су са сарадницима прошетали градом.