latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Чекамо да Кијев прихвати захтјеве Москве

Русија чека да Украјина прихвати захтјеве за мировне преговоре, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: BBC News YouTube) - Фото: Screenshot/YouTube
Дмитриј Песков (Фото: BBC News YouTube)Фото: Screenshot/YouTube

Песков је то рекао коментаришући приједлог бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да Запад одустане од покушаја да се постигне војни пораз Русије у Украјини и истакао потребу да се Кијев убиједи да се врати преговорима.

- Чекамо да Кијев прихвати захтјеве Москве и схвати де факто ситуацију, реалну ситуацију која постоји - рекао је Песков на редовном брифингу, преносе Известија.

Кисинџер је у понедјељак на Свјетском економском форуму у Давосу оцијенио да би се постизање неутралног статуса Украјине и њено позиционирање као моста између Русије и Европе могло замислити као крајњи циљ у тренутној ситуацији.

Кисинџер је рекао да би преговори требало да почну у наредна два мјесеца, прије него шо конфликт створи такве преокрете и тензије кој неће бити лако превазићи.

Навео је да би "идеална линија подјеле требало да буде враћена на статус кво прије сукоба", наговјештавајући да би Украјина требало да пристане да се одрекне већег дијела Донбаса и цијелог Крима.

Украјински предсједник володимир Зеленски критиковао је приједлог Кисинџера, поредећи његове погледе са погледима нацистичке Њемачке 1938. године.