latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:40 ⇒ 14:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватско Министарство осудило усташтво матураната у Славонском Броду

Хрватско Министарство науке и образовања најоштрије данас је осудило случај матураната у Славонском Броду, који су се фотографисали са усташким поздравом.
Влада Хрватске (Фото: vlada.gov.hr) -
Влада Хрватске (Фото: vlada.gov.hr)

Матуранти Индустријско-занатске школе у Славонском броду позирали са подигнутом десницом у знак поздрава, обучени у маскрине панталоне и црне мајице на којима је писало "за норијаду спремни", попут усташког поклича "за дом спремни".

Министарство је затражило да се руководство школе изјасни о овом случају како би, кажу, добили детаљније информације.

- У сваком случају, најоштрије осуђујемо наведени случај, а Министарство ће након изјашњавања школе предузети кораке из своје надлежности, а исто тако увјерени смо да ће и друге надлежне службе и институције нпр. школа, Државно тужилаштво и полиција учинити исто - наводи се у саопштењу овог ресора.

У хрватском правном систему, подсјећају, подстицање на насиље и мржњу кажњава се по неколико закона: Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању, Закону о спречавању нереда на спортским такмичењима или Закону о сузбијању дискриминације, као и Кривичном закону за који прекршајне, односно кривичне пријаве подносе Државно тужилаштво и полиција.

Ученици школе у Славонском Броду позирали су у усташком маниру у учионици, а са њима је била и професорка хрватског језика, која је фотографију објавила на Фејсбуку.