latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:49 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Њујоршки суд прогласио кривим обавјештајца ИД са Косова

Суд у Њујорку прогласио је кривим обавјештајца "Исламске државе" Мирсада Кандића /41/, рођеног на Косову и Метохији, пренио је РТС.
Њујорк - Фото: РТРС
ЊујоркФото: РТРС

Пресудом, објављеном на службеној страници њујоршког суда, високорангирани припадник "Исламске државе" поријеклом из Пећи, проглашен је кривим за удруживања ради пружања материјалне подршке ИСИС-у, као и за пет тачака оптужнице, које се односе на пружање материјалне подршке тој терористичкој организацији.

Кандић, који је ухапшен у Сарајеву 2017. године, регрутовао је у ову терористичку организацију бројне фанатике, обезбјеђивао оружје за исламске терористе и ширио њихову пропаганду по свијету.

- Кандићеве акције биле су директно повезане са нападима и значајним губицима живота - наведено је у образложењу пресуде, којој је претходило тронедјељно суђење.

Када пресуда буде потврђена, Кандићу за четири тачке оптужнице пријети по 20 година затвора, а за двије доживотни затвор.

Кандић, који је организацији "Исламска држава" приступио 2013. године, лоциран је и ухапшен у Сарајеву средином 2017. године.

Утврђено је да је у Сарајеву боравио под лажним именом Един Радончић и да је у БиХ стигао почетком 2017. године са украјинским пасошем на име Иван Поповић.

Шест мјесеци је живио у изнајмљеном стану у сарајевском насељу Грбавица, гдје су га припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ лоцирали након вишемјесечне потраге.

У тренутку хапшења код себе је имао два лажна пасоша самопроглашеног Косова, од којих је један издат на име Един Радончић, три банковне картице на различита имена, као и СИМ картице, које је користио за комуникацију са сарадницима.

На рочишту о екстрадицијском притвору пред Судом БиХ тврдио је да је завршио само основну школу и курс за водоинсталатера, негирајући да има било какве везе са "Исламском државом" и њеним активностима.

Безбједносни званичници у БиХ тада су рекли да је Кандић користио најмање десет лажних идентитета и пасоше шест држава, с којима је преко Панаме путовао у САД и преко Бразила до Турске, Сирије и Њемачке.