latinica  ћирилица
26/05/2022 |  14:05 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Милуновић: Не заборавити ко је био жртва, а ко злочинац у Старом Броду (ВИДЕО)

У Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда сутра и у суботу, 28. маја, биће обиљежено 80 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића, а циљ је да се на заборави ко је био жртва, а ко злочинац, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.
Министар Душко Милуновић - Фото: РТРС
Министар Душко МилуновићФото: РТРС

Министар рада Душко Милуновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио је да је Стари Брод мјесто стравичног страдања српског народа 1942. године.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Милуновић је подсјетио да је 22. марта 1942. године почињен тежак злочин над српским народом који је покушао да спас потражи у Србији, да је 326 дјевојака тражећи спас од усташа скочило у Дрину.

Министар је истакао да се послије Другог свјетског рата мали број преживјелих надао да ће злочинце стићи правда и да ће бити позвати да свједоче пред судовима, али је комунистичка власт сакрила од очију јавности.

Милуновић је напоменуо да је на простору НДХ српски народ немилосрдно убијан и прогањан у логорима Јасеновац и Доња Градина, затим Старом Броду, Гаравицама код Бихаћа, Шушњарима код Санског Моста.

- Комунистичке власти су жртву и џелата ставиле у исти положај, никада нису кажњени починиоци злочина над Србима и то је један од разлога због којег је избио рат деведесетих година на простору бивше Југославије - напоменуо је Милуновић.

Милуновић је закључио да Одбор организује овај догађај у Старом Броду на Дрини и Милошевићима у намјери да се никада не заборавимо да су злочинци били Хрвати и муслимани, а Срби жртве.

У суботу ће у 12.00 часова бити служен парастос убијеним цивилима у Старом Броду на Дрини, у 12.20 часова предвиђено је полагање вијенца на спомен-обиљежје и цвијећа у ријеку Дрину, а у 12.30 часова обраћање званичника.