latinica  ћирилица
26/05/2022 |  14:43 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Укинута ковид ограничења за улазак странаца у БиХ

Савјет министара донио је данас одлуку о престанку важења одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, чиме се укидају раније донесене ковид рестриктивне мјере за улазак у земљу.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Одлука је донесена на основу података надлежних здравствених институција о повољној епидемиолошкој ситуацији у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

На сједници је донесена и одлука о престанку важења одлуке о ограничењу кретања и боравка странаца у БиХ, донесена ради заштите здравља грађана након што је Свјетска здравствена организација у марту 2020. године прогласила пандемију проузроковану вирусом корона.

Савјет министара донио је и одлуку о понављању количина тарифних квота од 50.000 тона у 2022. години које се односе на увоз сировог шећера од шећерне трске за рафинисање, с циљем заштите прехрамбене индустрије у БиХ.

У саопштењу се наводи да се, осим јачања једине домаће шећеране у Брчко дистрикту, на овај начин штите и домаће компаније које у прехрамбеној индустрији користе шећер као улазну сировину.

На данашњој сједници је утврђен Приједлог споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат унапређења здравствених система, вриједан 67,3 милиона евра.

Средства су намијењена ентитетима и то Републици Српској 48.060.000 евра и ФБиХ 19.240.000 евра, за унапређење квалитета здравствених услуга и финансијског стања здравствених система у БиХ, уз ефективније управљање средствима.

Рок отплате зајма је 32 године, укључујући седам година грејс периода.

Савјет министара утврдио је и Приједлог споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат отпорности и конкурентности пољопривреде, којим се жели повећати конкурентност овог сектора на тржишту ЕУ.

Зајам је вриједан 61,4 милиона евра и биће алоциран у једнаким износима по 30,7 милиона евра Републици Српској и ФБиХ, а рок отплате је 32 године са грејс периодом од седам година.

Ентитети ће од ових средстава по 1.576.000 евра дозначити Министарству спољне трговине и економских односа за јачање капацитета пољопривредног информационог система, доградњу ветеринарских "ИТ" система, фитосанитарног и система за безбједност хране.

На сједници је утврђен приједлог споразума о безбједносној сарадњи између Савјета министара и Владе Турске, којим се интензивира свеукупна билатерална сарадња у борби против свих видова прекограничног криминала, наводи се у саопштењу.

Савјет министара утврдио је приједлог основа за покретање поступка и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима, као и одлуку о одобравању уласка и боравка у БиХ држављанима Србије.

Овом одлуком 461 ученику основних школа са подручја Косова и Метохије, без важећих путних исправа, одобрава се организовани улазак у БиХ у периоду од 25. јуна до 2. јула, ради студијског путовања - екскурзије, додаје се у саопштењу.