latinica  ћирилица
26/05/2022 |  15:10 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Одлуку о изради стратегије информационе безбједности

Влада Републике Српске усвојила је Одлуку о изради стратегије информационе безбједности Српске за период 2023–2025. године, која ће да садржи и приоритете и развојне правце дефинисане у релевантним стратешким документима, као и документима релевантним за процес европских интеграција и другим међународно преузетим обавезама.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ израде овог документа јесте идентификација стратешких и оперативних циљева, као и приоритетних мјера за обезбјеђење високог степена безбједности кибернетичког простора Републике Српске, као и отпорности на рачунарско–безбједносне пријетње и инциденте на критичној, кључној и другој информационо–комуникационој инфраструктури у Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Носилац израде стратегије је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Влада је на данашњwој сједници усвојила План управљања Заштићеним стаништем "Тишина" за период 2022-2032. године који садржи дугорочне циљеве заштите и очувања подручја на принципима одрживог развоја, анализу и оцјену услова за остваривање дугорочних циљева.

Усвојени документ садржи приказ главних вриједности подручја, у њему садржаних природних ресурса и њихових корисника, приоритетне активности на очувању, одржавању и мониторингу природних и у њима садржаних културних и других вриједности и успостављања техничке и биолошке заштите уважавајући факторе природе, програм научноистраживачких дјелатности и праћења стања заштићеног подручја.

План садржи и планиране активности на одрживом коришћењу природних ресурса, развоју и уређењу простора, у складу са постојећим плановима газдовања у заштићеном подручју, активности на спровођењу мјера управљања, са динамиком спровођења по годинама, носиоцима спровођења и оцјеном успјешности примјене, облике сарадње и партнерства са локалним становништвом и другим власницима и корисницима непокретности и планирана средства за остваривање Плана управљања.

Управљач Заштићеног станишта "Тишина" је општина Шамац, која обавља послове управљања заштићеним стаништем уз обезбјеђење спровођења прописаних режима заштите и очување природног добра, у складу са Законом о заштити природе и Одлуком о проглашењу заштићеног станишта.

План управљања Заштићеним стаништем “Тишина" израђен је у оквиру пројекта "Очување станишта слива ријеке Саве кроз међународно управљање инвазивним врстама - Сава ТИЕС".

Пројекат је суфинансиран средствима Е /ЕРДФ, ИПА/.

ИЗДВОЈИТИ СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ АКТИВНОСТИ С ЦИЉЕМ РАЗВОЈА КУЛТУРЕ

Влада Републике Српске задужила је данас Министарство просвјете и културе да из средстава гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом од игара на срећу издвоји потребна средства за реализацију активности утврђених Стратегијом развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године.

Влада је Министарство задужила у складу са Информацијом о издвајању средстава за финансирање активности утврђених Стратегијом развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.