latinica  ћирилица
26/05/2022 |  15:44 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Арлов: Отклоњена посљедња препрека за долазак дјеце са Космета (ФОТО)

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је Срни да је данашњом одлуком Савјета министара о одобрењу уласка за 461 дијете са Косова и Метохије отклоњена посљедња препрека за долазак дјеце и реализацију пројекта "Спојимо дјецу Косва и Метохије и Републике Српске".
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Ова одлука веома је важна за реализацију пројекта нашег Одбора и долазак дјеце из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Србице, Гораждевца, Осојана, Клине, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Липљана, Новог Брда, Косовске Каменице, Витине,Пасјана, Партеша и других мјеста - нагласио је Арлов.

Он је додао да је Одбор почетком априла упутио молбу Министарстрву безбједности у Савјету министара да одобри улазак школске дјеце узраста од 10 до 15 година са Косова и Метохије који немају лична документа и тако омогући реализацији десетог јубиларног пројекта "Спојимо дјецу Косва и Метохије и републике Српске".

Према његовим ријечима, дјеца ће у пратњи око 45 просвјетних радника допутовати 25. јуна у 11 аутобуса.

- Већи број, осам аутобуса долази преко граничног прелаза Павловића мост код Бијељине и путују у Приједор, Бањалуку, Градишку, Челинац, Прњавор, Шамац, Пелагићево, Добој, Брод и Бијељину, гдје ћемо их дочекати у Етно селу "Станишић". Остала три аутобуса улазе на гранични прелаз Вардиште код Вишеграда који путују за Соколац, Источноо Ново Сарајево и Требиње - навео је Арлов.

Он је подсјетио да гости остају до 2. јула, а 25. јуна доћи ће и дјеца и млади са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља из Удружења родитеља "Подржи ме", за које је изграђен и Дневни центар у Косовској Митровици.

Он је додао да су та дјеца и родитељи гости Одбора и биће ове године у Бањалуци.

Дјеца са Космета (Фото: РТРС)

Арлов је напоменуо да Српска дјеца из Глине са Баније из Хрватске долазе 30. јуна на једнодневни излет.

- Успјели смо и ове године да обезбиједимо све што је потребно да угостимо нашу дјецу са Косова и Метохије и Глине, пружимо гостопримство, повежемо са вршњацима и покушамо уљепшати почетак љетњих школских празника - истакао је Арлов.

Он је рекао да је договорено да ће дјецу са Косова и Метохије у Етно селу "Станишић" дочекати и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, а да је упућен позив за централни дочек и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Арлов је захвалио Министарству безбједности и Савјету министара што су и ове године одобрили улазак дјеци са Косова и Метохије "и тако значајно подржали овај велики и јединствени пројекат у региону".

- Хвала за подршку Министарству просвјете и културе, Министарствзу породице омладине и спорта, Министарству трговине и туризма Републике Српске. Захваљујемо се и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, Фонду за избјегла и расељена лица Војводине и Канцеларији за Косово и Метохији на подршци - додао је Арлов.

Арлов је посебну захвалност упутио за 13 локалних заједница Републике Српске, око 20 основних школа и око 450 породица домаћина дјеци са Косова и Метохије.