latinica  ћирилица
26/05/2022 |  17:13 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Пашалић: Водити рачуна о домаћим дрвопрерађивачима

Влада Републике Српске је на иницијативу Министарства пољопривреде упутила прије мјесец дана захтјев Савјету министара да се забрани извоз дрвних сортимената, али та мјера није усвојена јер за њу нису гласали министри из реда бошњачког народа, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Он је новинарима у Требињу рекао да домаћи дрвопрерађивачи имају велике потребе, добро тржиште и скуп производ који могу да продају, али немају довољно сировине, те нагласио да је потребно водити рачуна о домаћим дрвопрерађивачима, а онда дозволити одлив.

- Шест министара је тада гласало за забрану извоза трупаца из БиХ, то су министри из реда српског и хрватског народа, док министри из реда бошњачког народа нису гласали за ту мјеру и она није усвојена - рекао је Пашалић, коментаришући примједбе због извоза дрвета у ЕУ.

Пашалић је навео да је су капацитети домаћих дрвопрерађивача пет милиона метара кубних, а годишње се исијече око два милиона метара кубних.

- То довољно говори колико они могу да раде, колико имају тржиште, али не можемо да им обезбиједимо сировину. Још ако се та сировина одлива, одлази ван граница Републике Српске, то је додатни проблем за те људе - рекао је Пашалић.

ПАШАЛИЋ: ОТКРИТИ И СУЗБИТИ СВЕ СПОРНО

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да у интересу овог министарства да се све спорне ситуације у шумским газдинствима открију и сузбију, те да су прошле године одузете знатне количине сировина.

Пашалић је, коментаришући кривичне пријаве које су против руководства предузећа Шуме Српске поднијели дрвопрерађивачи из Крајине, због неправилности у испоруци обловине, рекао да охрабрује све који имају сазнања да пријаве све спорне ситуације оним институцијама које се баве тим проблемима.

- Наш је интерес да такве ствари откријемо и сузбијемо - истакао је министар и додао да су прошле године имали у томе знатног успјеха.

Он је навео да је о томе информисао Владу Српске у марту, да је поднесен знатан број кривичних пријава и одузете знатне количине сировина.

- Али, оно што нас унесрећује јесте да судски епилози не буду онакви какве очекујемо, односно велики број тих пријава буде одбачен у самом старту или починиоци буду благо кажњени - рекао је Пашалић.