latinica  ћирилица
26/05/2022 |  17:25 | Аутор: СРНА

Пекинг критикује Столтенбергове двоструке стандарде

Пекинг позива генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да престане да користи безбједносне изговоре и двоструке стандарде када говори о Кини у покушају да повуче "идеолошке линије" у Азији, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђен.
Пекинг - Фото: РТРС
ПекингФото: РТРС

Столтенберг је у говору на Свјетском економском форуму у Давосу рекао да су одређене рестрикције у економским односима са Русијом и Кином у безбједносном интересу Запада јер је "слобода важнија од слободне трговине" и да је заштита западних вриједности "важнија од профита".

Шеф НАТО-а је описао Русију и Кину као "ауторитарне режиме", преноси "Спутњик".

- Већ неко вријеме, генерални секретар НАТО-а понавља неиспровоциране оптужбе којима оцрњује и напада Кину, неодговорно говори о кинеском политичком систему и унутрашњој и спољној политици и подстиче теорију о такозваној кинеској пријетњи. Кина то категорично одбија и снажно осуђује - рекао је Џао на конференцији за новинаре.

Џао је напоменуо да НАТО тражи од својих чланица да издвајају најмање два одсто бруто домаћег производа за војску, а упире прстом у Кину, чији "нормални развој националне одбране и војна модернизација" не прелазе 1,3 одсто бруто домаћег производа. Портпарол је рекао да је то "типични двоструки стандард" Алијансе.