latinica  ћирилица
26/05/2022 |  18:43 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Кошарац: Опасна намјера моделирања изборних побједника код Срба и Хрвата

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упозорио је да је опасна намјера бошњачких политичких структура и дијела међународне заједнице да моделирају изборне побједнике код Срба и Хрвата, те да обезбиједе партиципацију у власти политичких структура које немају подршку српског и хрватског народа.
Кошарац - Броков - Фото: СРНА
Кошарац - БроковФото: СРНА

Кошарац је током сусрета у Сарајеву са замјеником министра иностраних и европских послова Словачке Ингрид Броковом указао да би такве структуре биле потпуно у функцији странаца и бошњачке политике, што је апсолутно неприхватљиво.

У саопштењу Министарства спољне трговине и економских односа се наводи да је
министар Кошарац са Броковом разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европским интеграцијама и актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

На састанку је истакнуто да су БиХ и Словачка пријатељске земље без отворених питања, те да постоји простор за унапређење економске сарадње, посебно у секторима енергетике и пољопривреде, те на пољу дигитализације.

Кошарац је информисао саговорницу о актуелним политичким приликама у БиХ, те поручио да је рјешења неопходно тражити у оквиру Дејтонског мировног споразума и Устава, уз поштовање надлежности свих нивоа власти у БиХ.

- Република Српска је привржена слову Дејтонског споразума, њени званичници афирмишу мир и стабилност, те стриктно поштовање уставних надлежности. Ми заговарамо унутрашњи дијалог легитимних представника конститутивних народа о свим отвореним питањима, без уплитања странаца и наметнутих рјешења - поручио је министар спољне трговине и економских односа.

Он је констатовао да дио међународне заједнице у БиХ наметањем одлука и притисцима на домаће политичке званичнике наноси велику штету самој земљи.

- Странци у правилу са бошњачком политичком структуром заговарају модел по којем се оспоравају уставне надлежности ентитета у жељи да јачају надлежности институција на заједничком нивоу. То је за Републику Српску потпуно неприхватљиво, јер смо изричито против централизације БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је поновио да Република Српска и њени званичници не прихватају нити ће прихватити легитимитет њемачког дипломате Кристијана Шмита као високог представника, јер није именован у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом.

- Препознајемо и противимо се настојањима дијела међународне заједнице и бошњачких политичара да Уставни суд БиХ моделирају као тумача одређених прописа у земљи, што није и складу са Уставом нити за то постоји било какав валидан аргумент - навео је Кошарац.

Говорећи о реформи изборног законодавства у БиХ, он је нагласио је тај процес требало да буде окончан прије општих избора у октобру ове године.