latinica  ћирилица
26/05/2022 |  19:27 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Одржано вече поезије Јованке Стојчиновић Николић

У Српцу је одржано вече поезије пјесникиње Јованке Стојчиновић Николић из Добоја.
Србац, промоција књиге - Фото: СРНА
Србац, промоција књигеФото: СРНА

Николићева пише више од 40 година, добитник је бројних признања и члан удружења књижевника Републике Српске и Србије, а пјесме су јој преведене на више страних језика.

Она је рекла да је вечерас промовисала своју поезију која, како је истакла, не може да промијени свијет, али може много да утиче на свијест људи.

- Ова поезија је исповијест настала из моје душе или из душе неког мени блиског, кога добро познајем - навела је Николићева.

Она је нагласила да у сваком моменту проналази мотиве за писање.

- У Српцу сам показала да не пишем само поезију, већ и приче. Прву сам објавила у часопису "Српска вила" 1996. године и желим рећи да су истините. Ја сам борац који воли истину. Вољела бих да се више чита, јер вријеме толико бурно пролази и не можемо све да запамтимо, али остаје оно што смо записали - поручила је Николићева.

Бранко Савановић, директор србачке Народне библиотеке, која је организовала вечерашњу промоцију, изразио је задовољство што су посјетиоци могли да уживају у стиховима пјесникиње која дивно пише поезију и има 19 објављених књига, од којих 16 поезије.

Модератор књижевне вечери била је Бранка Санчанин, библиотекар и писац, која је говорила о књижевном животу ауторке.

- Женска поезија у сваком случају сублимира душу сваке списатељице на начин да је она прије свега мајка, сестра и нечија вјерна љуба. Јованка пише дуги низ година и својим писањем још више сазријева - рекла је Санчанинова.

Јованка Стојчиновић Николић је низ година водила Центар за културу и образовање у Добоју, а уз то је покретач ликовне колоније и организатор позоришних представа у оквиру добојског "Театар феста".