latinica  ћирилица
26/05/2022 |  19:53 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Руска црква поздравља одлуку СПЦ

Руска православна црква поздравила је одлуку Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.
Православље - Фото: РТРС
ПравослављеФото: РТРС

- РПЦ поздравља одлуку СПЦ да призна аутокефалност МПЦ-ОА - изјавио је замјеник предсједника Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије протојереј Николај Балашов.

Балашов је оцијенио да је признање аутокефалности МПЦ-ОА радостан догађај и најавио да ће о њему на наредном састанку разговарати Свети синод РПЦ.

- Радујемо се заједно са нашом браћом Србима и Македонцима. Дуго смо чекали овај догађај и сада је дошао час воље Божије. Вјерујем да ће Свети синод РПЦ на сљедећем састанку дати одговарајући одговор на вијест коју смо примили - изјавио је Балашов за ТАСС.

Његова светост патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу, на празник Светих Ћирила и Методија, да је Свети архијерејски сабор СПЦ одлучио да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Претходно су 19. маја СПЦ и МПЦ-ОА одржале прву заједничку службу послије више од пола вијека у Храму Светог Саве у Београду.