latinica  ћирилица
26/05/2022 |  19:58 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Шулић: Још један доказ да је Уставни суд политичка, а не правосудна институција

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изјавио је да данашњом одлуком у вези са Декларацијом и закључцима Народне скупштине Српске Уставни суд БиХ још једном показао да је политичка, а не правосудна институција.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Ово је и још један доказ да политичко Сарајево има утицај на рад Уставног суда БиХ, јер су политичари из Сарајева већ најавили овакву одлуку Суда - рекао је Шулић за Срну.

Он је истакао да то неће спријечити Народну скупштину да настави представљати вољу народа Српске.

- Остаје и даље чињеница да је Уставни суд БиХ једини уставни суд једне европске земље у којем сједе стране судије, што говори да је БиХ протекторат, да није суверена држава, а што одговара највише политичком Сарајеву које на тај начин покушава да своје неостварене циљеве из деведесетих година прошлог вијека покуша на овај начин остварити - додао је Шулић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске препоручио је Уставном суду БиХ да се бави Уставом и његовом заштитом, те да изврши ревизију свих оних аката бивших високих представника којима је нарушен Дејтонски мировни споразум.

Уставни суд БиХ данас је у Сарајеву утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.