latinica  ћирилица
26/05/2022 |  20:53 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Петровић: Настављамо са капиталним улагањима у РиТЕ "Угљевик"

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић данас је током радне посјете Руднику и Термоелектрани /РиТЕ/ "Угљевик" поручио да ће капитална улагања у тај угљевички гигант бити настављена.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

На састанку са руководством РиТЕ "Угљевик" разматрана су актуелна питања важна за несметан рад тог предузећа, а било је ријечи и о дугорочним плановима електроенергетског система у цјелини, саопштено је вечерас из РиТЕ.

Петровић је рекао да је задовољан резултатима РиТЕ у првом дијелу године, као и да је са Управом усаглашен став о великим инвестицијама планираним на РиТЕ "Угљевик", које ће бити реализоване у наредном периоду, а што се, прије свега, односи на капитални ремонт Термоелектране, као и на набавку неопходне механизације за РЈ "Рудник".

- Капитални ремонт Термоелектране планиран је за 2024. годину и матично предузеће ће дати сву потребу подршку. За тај ремонт, који ће трајати шест мјесеци, припрема се и цијели електроенергетски сектор, како би се одржала енергетска безбједност Српске - истакао је Петровић.

Директор РиТЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић рекао је да предузеће остварује позитивне пословне резултате, упркос изазовним околностима и да има позитивне економске показатеље у досадашњем дијелу године.

- Добит предузећа у прва четири мјесеца је 3,4 милиона КМ. Резултат је још вреднији када се зна да смо у овом периоду смањили обавезе добављачима за 4,5 милиона и вратили кредита у вриједности од 11 милиона КМ. У исказану добит тренутно не спада и 4,8 милиона КМ, везаних за пресуду у нашу корист у случају "Терекс", а та средства се очекују већ у наредним данима - истакао је Стојановић.

На састанку је било ријечи и о неодговорном понашању појединих локалних фирми, које неоснованим жалбама блокирају процес јавних набавки, а тиме доводе у питање неометано функционисање РиТЕ, наводи се у саопштењу.

Из РиТЕ су додали да су на састанку договорени и конкретни кораци који ће бити предузети поводом блокаде јавних набавки, а у рјешавање овог проблема укључиће се и "Електропривреда Републике Српске".

Његовим рјешавањем ће се стећи услови и за одвијање планског ремонта Термоелектране, који је планиран за септембар, додаје се у саопштењу.