latinica  ћирилица
26/05/2022 |  20:54 | Аутор: СРНА

Околић: Недопустиво да Трасова у Министарству одбране тражи санкције Русији

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је Срни да је недопустиво да министар спољних послова Велике Британије Елизабет Трас на састанку у Министарству одбране тражи да БиХ уведе санкције Русији јер за вођење спољне политике није надлежно Министарство одбране, већ Предсједништво БиХ.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

- Упутила је апел БиХ, која није увела санкције Русији, да треба хитно да уведе санкције Русији - рекао је Околић, који је данас присуствовао састанку Трасове са званичницима у Министарству одбране у Савјету министара.

Околић је напоменуо да је Трасова причала о "опсади Сарајева", наводила колико је овај град био "под опсадом" и да је причала о Сребреници.

- Недопустиво је да је нама у Министарству одбране причала о томе и апеловала да БиХ уведе Русији санкције, а, како имам информацију из прве руке, тај апел није упутила када се састала са члановима Предсједништва БиХ, које је надлежно за спољну политику БиХ - истакао је Околић.

Одговарајући на питање да ли је током обраћања Трасова помињала бомбардовање Републике Српске 1994. и 1995. године и српске жртве током тог бомбардовања и током рата, Околић је рекао да то ниједном ријечју није споменула.

- Није ниједну ријеч рекла ни о српској ни о хрватској патњи - навео је Околић.

Он је пренио да је Трасова поручила само да ће се међународна заједница заједно са Великом Британијом ангажовати у БиХ и да "ни по коју цијену неће допустити да буде ратних сукоба, патњи и убијања попут `опсаде Сарајева` и да се више не деси ништа слично као у Сребреници".

- Говорила је о руско-украјинском сукобу и да Украјини треба помоћи и да Русији не треба дозволити да оствари своје циљеве - рекао је Околић и истакао да је Трасова апеловала да БиХ уведе санкције Русији.

Околић је напоменуо да је Велика Британија донирала опрему за војну полицију, опрему за личну заштиту, те за опремање амбуланти и опремање кабинета на Мањачи за вјежбе, у вриједности од 725.000 евра.

- Захвуљејем на донацији, али вјероватно се користи сваки моменат и не бира се ко је надлежан, а ко не да се њихов став каже. Да ли се нечим понијела или је смишљено то рекла у Министарству одбране заиста не знам, али то што је урадила је непримјерено - оцијенио је Околић