latinica  ћирилица
26/05/2022 |  21:49 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Гускова: Срби никада нису пуцали у Русију

У Београду је вечерас представљена књига руског историчара Јелене Гускове "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/", која језиком архивских чињеница баца свјетло на мрачну страну руске политике према Србима у том периоду и негативну улогу тадашњег министра спољних послова Русије Андреја Козирјева.
Промоција књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/"Фото: СРНА

На промоцији у Руском дому Гускова је рекла да је Козирјев био човјек САД и Европе у Кремљу и да није дигао свој глас према санкцијама и политици која је тада вођена према Србима.

Она је нагласила да су Срби деведесетих година прошлог вијека и касније доживјели највеће зло које је можда икад и један европски народ преживио, а да нису имали подршку Русије, што је срамота.

- А то су Срби, који ниједном у историји нису пуцали у Русију. Никад. Ни у једном рату. То је јединствен случај. И Црногорци, исто Срби - навела је она и додала да Руси Србима дугују подршку.

Она је нагласила да је једино позитивно што је произашло из те кризе да сад сваки Рус зна ко су Срби, да зна да дугује Србима и да Руси обожавају српски народ.

- Када погледамо на цијелу вашу историју, када погледамо како су вас тукли, како су вас били, како су вас бомбардовали, какве санкције су вам уводили, а нису добили мржњу против Русије. Нису добили. И чим Русији буде лоше Срби узму оружје. Тек касније ће размислити ко је у праву. То смо осјетили сада. Због тога је закључак - заједно ћемо градити нови свијет ви и ми - рекла је Гускова.

Она је истакла да Запад чини све да Русију баци на кољена, а да је прије неки дан читала писмо младог руског официра из Украјине оцу у којем му је написао "тата не брини, са нама су Срби".

- Срби воле слободу, независност, правду. Зато ћемо заједно градити нови свијет и нове међународне односе. Због тога треба да оставимо будућим генерацијама податке шта се дешавало овдје и шта смо преживјели - рекла је Гускова.

Историчар Милош Ковић оцијенио је да је посебан значај књиге чини то што је ослоњена на архиву и мемоарску литературу и што потврђује да су Срби увијек били на правој страни историје.

- Не само да смо били на правој страни историје 1914. године, 1941. године, него и 1991. године - рекао је Ковић.

Ковић је указао да се сада у Украјини види да је све што се дешавало у Југославији крајем 20. вијека био само почетак "похода на Русију".

- Оно што је почело деведесетих и оно што се сада дешава, 2022. године, почетак је распадања оног међународног поретка - навео је Ковић и додао да није лако и да је ситуација критична.

Предсједник Матице српске Драган Станић исказао је задовољство што је баш Матица издавач књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/", која пружа увид у то да је Русија у вријеме југословенске кризе имала улогу шаргарепе, а да је штап био у рукама Запада.

Он је нагласио да је тадашња политика Москве била и издаја руских националних интереса, а да је Гускова, "која је потпуно наша", то научно показала.

Публициста Ђуро Билбија рекао је да је књига Гускове сјајан документ у коме се може наћи низ занимљивих чињеница о водећим српским личностима тог доба.

- Записано је, између осталог, како је генерал Ратко Младић 1995. године нудио Русији, која је ратовала са Чеченима, да јој пошаље јединицу најбољих српских синова - навео је Билбија.

Непосредно прије промоције књиге Гусковој је уручен Орден части Редакције дипломатског билтена.

Гускова, која је први лаурет, захвалила је за Орден.

- Хвала што сте се сјетили да постоји Русија и руски народ - истакла је Гускова.