latinica  ћирилица
27/05/2022 |  07:14 | Аутор: СРНА

Отворено 67. Стеријино позорје

Најзначајнији театарски фестивал у Србији 67. Стеријино позорје отворено је у Новом Саду свечаном бесједом познатог сценографа Миодрага Табачког, петоструког добитника Стеријине награде.
Стеријино позорје (фото: pozorje.org.rs) -
Стеријино позорје (фото: pozorje.org.rs)

Табачки је синоћ изразио захвалност Стеријином позорју што му је указало част да отвори фестивал националног позоришта који, како је истакао, носи име великог српског писца Јована Стерије Поповића.

- Истовремено, доживљавам то као признање и подршку мојој професији која са љубављу, поштовањем и верно надграђује сликом, креира и осмишљава и визуелном компонентом прати нашег драмског писца. Писац је за мене звезда, а најбитнија карика и покретач свега на сцени јесте драмски текст - рекао је Табачки, отварајући Позорје у новосадском Српском народном позоришту.

Он је додао да је са великим задовољством радио текстове домаћих класика Стерије, Нушића, Његоша, али и младих писаца и њихових савременика Љубомира Симовића, Душана Ковачевића, Владимира Арсенијевића, Милосава Мариновића и других.

- Радовао сам се сваком успеху на овом великом фестивалу. Са жељом да се наши класици и савременици и даље играју и уз жељу да се појаве и нови млади драмски писци - рекао је Табачки, проглашавајући Стеријино позорје отвореним.

Послије церемоније отварања Позорја изведена је представа "Милева" Милене Богавац, Олге Димитријевић, Тијане Грумић, Ведране Божиновић, Ведране Клепице, у адаптацији Јелене Ковачић, а у режији Анице Томић.

Под мотом "Вријеме тјескобе", на Фестивалу ће бити изведено девет представа у такмичарској селекцији и три у међународној селекцији "Кругови".

У част награђених на Стеријином позорју, представу "Хркачи" извешће Народно позориште Републике Српске из Бањалуке. Текст и режију те комедије потписује Никола Пејаковић.

Стеријино позорје траје до 3. јуна.