latinica  ћирилица
27/05/2022 |  07:19 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Oбиљежавање 80 година од страдања Срба у Старом Броду

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, данас и сутра биће обиљежено 80 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије у Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Обиљежавање ће почети данас свечаном академијом у вишеградском Дому културе.

Сутра ће Старом Броду на Дрини бити служен парастос убијеним цивилима, а биће положени вијенци на спомен-обиљежје и цвијеће у Дрину.

Обиљежавању ће присуствовати и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је јуче да се овај догађај у Старом Броду на Дрини и Милошевићима обиљежава да никада не би заборавили да су злочинци били Хрвати и муслимани, а Срби жртве.

Милуновић је нагласио да је комунистичка власт, настојећи да успостави режим братства и јединства, сакрила овај догађај од очију јавности.

Он је подсјетио да је 22. марта 1942. године почињен тежак злочин над српским народом који је покушао да спас потражи у Србији, да је 326 дјевојака тражећи спас од усташа скочило у Дрину.

Током усташке офанзиве 1942. године мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање почињено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.