latinica  ћирилица
27/05/2022 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Промовисана најновија књига Жарка Лаушевића

Промоција књиге "Падре, идиоте!"глумца Жарка Лаушевића, у издању Хипатије, одржана је синоћ у препуној Великој сали Студентског културног центра у Београду.
Књига "Падре, идиоте" (Фото: Hipatia/Promo) -
Књига "Падре, идиоте" (Фото: Hipatia/Promo)

То је, иначе, посљедњи наставак познатог серијала, који је започет прије 11 година.

О књизи је, између осталих, говорио Ирфан Менсур, који је рекао да за њега Жарко никада није ни одлазио.

- Остао је у мојим сјећањима. Тако се осјећам, јер је он увијек био присутан, иако је можда само физички био одсутан за неке друге људе. Сада га има заиста много у погледу толиких пројеката на великом и малом екрану. И ето те четири књиге, а то он као умјетник апсолутно заслужује - изјавио је Менсур.

Он је примијетио да је привилегија познавати једног човјека који тако лако и отворено пише своју биографију. Са тим у вези, Менсур је сигуран да ће сви читаоци који су вољели претходне три књиге, сугурно са уживањем читати и четврту.

- Жарко је мене веома оплеменио у животу, као глумца, и човјека. Научио сам од њега, упознавајући га све боље, да у односу са људима, човјек мора да има све више емпатије него што ми мислимо да већ имамо. Лаушевић је све то пренио у своје четири књиге - казао је Менсур.

Он је додао да велики глумац у својим романима помиње људе у облику како их је запамтио од раније, како их цијени и воли, и да никада било коју особу не представља у негативном контексту, што је по њему данас права ријеткост, и "невјероватно у погледу у каквом времену живимо".

Књижевник Мухарем Баздуљ рекао је да је Лаушевић као писац већ увелико изградио свој аутентичан стил, на микро плану и на нивоу реченице како се смјењују описи и флешбекови свих романа.

- За разлику од претходних, нова књига, иако наставак, покрива први пут знатно шири простор, јер више није затвор у питању, већ изван њега. Опет, присутан је овде и тај мотив код Достојевског - злочина и казне. Зато је ова књига много потреснија од осталих, јер видимо да је моменат кајања прешао у унутрашњост лика - сматра Баздуљ и размишља на тему да је један велики глумац пронашао у писању неку врсту свог алтернативног талента.

- Мислим да је Лаушевић у писању пронашао неки глас којег неће бити спреман да се одрекне, тако да ће вјероватно бити још књига које ће он потписати - рекао је Баздуљ.

Послије три књиге исповијести под заједничким поднасловом “Дневник једне робије", аутор у овој књизи исписује дане свог живота на слободи послије више од четири године и седам мјесеци проведених у неколико затвора Црне Горе и Србије.

Шта је сачекало Жарка Лаушевића када је стигао у Београд, како је и због чега отишао у Њујорк, нека су од питања у роману.

Пред читаоцима је занимљива, провокативна и документарно увјерљива исповијест о чему је било ријечи на књижевној промоцији.

Светлана Бојковић се присјетила да је запазила Лаушевића давно на сцени Народног позоришта у Београду као Тибалта у комаду "Ромео и Јулија" и одмах је препознала великог глумца, био је веома упечатљив, сјајан, незабораван, пун енергије.

Бојковић сматра да је нова књига потресна, вишеслојна, гдје прича тече попут филма, у богатству различитих ликова, а доминирају бол, туга, љубав, и та трагедија која се десила 31. јула 1993.године, за коју писац у књизи каже да их је Бог саставио и казнио те злокобне ноћи прије скоро 30 година.

- Много је мотива уткано у књигу, љубав према жени, могућа пријетња од крвне освете, баш у периоду НАТО бомбардовања, патња, освајање слободе, као и савјест која га није ослободила кривице, јер он њу носи заувијек - подвукла је Бојковић.

Глумац Небојша Дугалић признао је да је дуго одлагао и облијетао око прве књиге, никако да је прочита, мислио је да је "немогуће пронаћи језик и описати, посебно у првом лицу, тако застрашујући догађај коме не постоји име".

- Ипак, Лаушевић је и у томе успио, што сам био сигуран да је немогуће, јер треба описати то стање да се мора даље преживјети након трагичног догађаја који се више не може исправити, измијенити - рекао је Дугалић и додао да је увијек са дивљењем гледао све што ради у каријери.

- Сваки пут је био истинит, суверен, тачан, никад не може да погријеши, није имао промашаје. Срећан сам што смо имали прилике да радимо у Тв серијама, и надам се да има толико тога љековитог у срећи тог случаја да смо се ин и ја срели и упознали - закључио је Дугалић.