latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:04 ⇒ 08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Републиканци блокирали дебату о закону о домаћем тероризму

Републиканци у Сенату блокирали су покушаје демократских законодаваца да започну дебату о мјерама за сузбијање домаћег тероризма, док се двије странке споре и око питања шта је најбољи начин да се сузбије оружано насиље у земљи.
Капитол хил - Фото: РТРС
Капитол хилФото: РТРС

Представнички дом, у коме већину имају демократе, усвојио је приједлог закона о домаћем тероризму прошле недјеље, послије масовне пуцњаве у продавници у Бафалу, гдје је бијели тинејџер убио десеторо црнаца, бирајући жртве по раси.

Демократе су покушале да започну дебату о закону против домаћег тероризма два дана након што је наоружани тинејџер убио 19 дјеце и двоје наставника у основној школи у Тексасу.

Однос гласова је био 47-47, пише Глас Америке.

Демократе, које годинама не успијевају да превазиђу републиканско противљење чвршћој контроли продаје оружја и провјери података купаца оружја, сада улажу нови покушај да постигну компромис са републиканцима у законима о контроли оружја после масакра у Тексасу који је извршио 18-годишњак, који је напустио средњу школу прије матуре.

Нема наговјештаја да су републикански сенатори спремни да одустану од свог противљења, а многи кажу да би права поштених грађана на куповину оружја била нарушена ако би се увела провјера биографије.

Републиканци кажу да закон о домаћем тероризму не ставља довољан нагласак на кривична дјела која чине групе екстремне љевице.