latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:45 ⇒ 09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: У Бучи је одрађена иста шема као у Рачку

Када је нешто у интересу САД онда им је све дозвољено, па и да у трену избомбардују земљу која је на 10.000 километара удаљена од њихове обале - Југославију, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу РТ.
Сергеј Лавров (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Сергеј Лавров (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Упоредите ту ароганцију, осјећај сопствене супериорности - то је тај колонијални менталитет, када ми је све дозвољено, а ти мораш да радиш шта ти кажем. Он се манифестује, не само што се тиче наших интереса. Када им је потребно... Сјетите се, 1999. године САД су одлучиле да Југославија пријети њиховој безбједности 10.000 километара од америчке обале. У трену су је избомбардовали - испричао је Лавров.

Он је подсјетио да је Кристофер Вокер, који је био на челу ОЕБС-а, прогласио геноцидом неколико лешева која су откривени у селу Рачак, пренио је Спутњик.

Како се касније открило, нису била у питању тијела цивила, већ милитаната, преобукли су их у цивилну одјећу и разбацали.

- На исти начин је то било урађено и 23. априла у Бучи, код Кијева. То је иста шема. Она ради, независно од тога да ли она некога убјеђује или не. Они нису ни морали никога да убјеђују. Избомбардовали су Југославију. Формирали независно Косово, кршећи све принципе ОЕБС-а. Само су рекли: тако ће бити - додао је он.

На Криму, након референдума, они су рекли: самопроглашеност Косова може, а самопроглашеност Крима - не, то се све види голим оком, и за то нико и не поцрвени од стида, закључио је Лавров.