latinica  ћирилица
27/05/2022 |  11:04 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Нешић: Уставни суд одлучује по принципу "само нека је против Срба"

Уставни суд БиХ нема правила када су Срби и Република Српска у питању, већ одлучује по принципу "само нека је против Срба", па тако је и одлука да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању надлежности у супротности са Уставом БиХ, оцијенио је лидер ДНС-а Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је навео да је одлука Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности и закључке у вези са Информацијом о преносу надлежности у потпуности у супротности са Уставом БиХ и прописаним надлежностима Уставног суда БиХ.

- Овим је настављена пракса да Уставни суд БиХ прави преседане када је у питању Република Српска и инаугурише себе у уставотворца - рекао је Нешић коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, ова апелација је морала бити одбачена као недопустива, саопштено је из ДНС-а.

Ово је други пут послије Дејтона да је Уставни суд БиХ одлучивао о нечему што није општи акт, односно устав или закон, каже Нешић и подсјећа да је раније као недопуштене одбацио све апелације које су се односиле на подзаконске акте.

- Доношење другачије одлуке у овом случају је преседан и неуставна одлука - истакао је Нешић.

Нешић је напоменуо да Устав БиХ прецизно прописује да Уставни суд БиХ има надлежност да одлучује у споровима између БиХ и ентитета и одлучује да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са Уставом БиХ.

Он је подсјетио да је први преседан направљен да би се оспорила инвестиција Републике Србије у хидроелектранама "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини.

- Када су Срби и Република Српска у питању, очито је да Уставни суд нема правила и да одлучује по принципу – само нека је против Срба. Да није тужно било би смијешно да се један декларативан акт проглашава неуставним. То је равно забрани слободе мишљења - оцијенио је Нешић.

Волио би, каже, да види у којој одредби Устава БиХ пише да се пренијете надлежности не могу вратити.

Уставни суд БиХ јуче је у Сарајеву утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредби Декларације и Закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.