latinica  ћирилица
27/05/2022 |  12:12 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

"Велика Британија и САД покушавају да прелију кризу на Балкан" (ВИДЕО)

Спољни чиниоци, прије свега Велика Британија и Сједињене Америчке Државе, покушавају тренутну кризу да прелију на Балкан и ријеше је на њима прихватљив начин, што није у складу са интересима народа који живе у БиХ, поручио је генерал-мајор у пензији Митар Ковач на конференцији о безбједности Републике Српске.
Будимир и Ковач - Фото: РТРС
Будимир и КовачФото: РТРС

Један од фактора који утиче на безбједност јесу и неуставне одлуке Уставног суда БиХ који је утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине, које је у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оспорило 15 посланика, нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Ковач каже да иза оваквих одлука стоји намјера оспоравања надлежности Републике Српске.

- Њима је битно да тај процес угрозе и покажу да Република Српска није надлежна и да све треба рјешавати на нивоу БиХ, од имовине па на даље, а да ентитети, прије свега Република Српске, треба да остане празна љуштура која нема реалну моћ да оствари политичку вољу Срба и других народа који живе на простору Републике - рекао је он.

Професор међународних односа Жељко Будимир рекао је да Уставни суд БиХ својим дјеловањем напада и урушава уставни поредак БиХ.

- С обзиром на то, оваква одлука није ништа неочекивана и то само показује да Република Српска мора да остане на путу борбе за своју позицију - поручио је Будимир.

У Бањалуци се одржава научна конференција "Угрожавање безбједности Републике Српске" у организацији Безбједносног форума Бањалука.