latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:03 | Аутор: СРНА

Којић: Правосуђе на нивоу БиХ нијемо на пријаве организација српских жртава

Правосудне институције на нивоу БиХ остају нијеме на све пријаве које добијају из организација српских жртава, тако штитећи оне који ударају на Републику Српск и изазивају нетрпељивост међу народима, рекао је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је подсјетио да су крајем јануара Тужилаштву БиХ поднијели кривичну пријаву против Хамдије Абдића, званог "Тигар", Мухамеда Швракића, предсједника Удружења грађана "Зелене беретке" и НН лица због изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, противзаконитог формирања војних снага.

Он је додао да су се почетком маја обратили Суду БиХ и од њих затражили информацију о стању те кривичне пријаве, а до данас нису добили никакву повратну информацију.

- То нам јасно показује да ће и ова кривична пријава очигледно завршити као и безброј других у којима Суд и Тужилаштво БиХ штите оне који ударају на Републику Српску, оне који изазивају нетрпељивост међу народима - оцијенио је Којић.

Јавно траже, како је истакао, да се Суд БиХ огласи и да им коначно одговори која је судбина те кривичне пријаве.

Он је рекао да је породицама заробљених и погинулих бораца и несталих цивила позната "бескрупулозност оних који сједе у Суду БиХ и испуњавају наредбе политичког Сарајева, а заштита Абдића, Швракића и осталих је обавеза СДА и Бакира Изетбеговића".

- Познат нам је и њихов систем рада, да одуговлаче са подизањем оптужница или изрицања пресуда свима који годинама шаљу отровне стријеле против српског народа - нагласио је Којић.