latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Још има простора за обнављање односа Хрватске и Србије

Упркос оптужници српског тужилаштва против четири висока хрватска официра за ракетирање српских цивила у избјегличкој колони, августа 1995, посланик и предсједник СДС С Милорад Пуповац сматра да има простора за обнављање односа и сарадње Хрватске и Србије.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Према његовим ријечима, везано за оптужницу против четворице хрватских пилота, ствар је, каже, још увијек таква да треба искористити прилику да се разговара и искористи вријеме које је пропуштено.

- Од 2019. није било никакве сарадње у правосудним ни политичким питањима, да се правосудни представници нађу и договоре и отворе овај проблем који само може компликовати односе двију влада; без тога тешко да може доћи до квалитетног рјешења - изјавио је Пуповац новинарима у сабору.

На питање је ли због различитих ставова о оптужници Србије доведена у питање владајућа коалиција, будући да СДС С подржава владу премијера Андреја Пленковића, Пуповац каже да није 12 година у коалицији да би проблем учинили још већим, него зато да би проблеме између Хрватске и Србије рјешавали.

- А простор за отварање разговора о овим неправоснажним оптужницама, постоји - увјерен је Пуповац.

Истакао је да има простора да Хрватска и Србија крену према обнављању међусобних односа и тражењу механизама сарадње.

Поновио је да Хрватска не би требало да се јуначи с изјавама да ће одбацити такве оптужнице јер је, истиче, суђење за ратне злочине обавеза коју је Хрватска преузела Законом о сурадњи с Хашким судом и приступним уговором ЕУ, у којем се у члану 7. обвезују да ће наставити са процесуирањем ратних злочина.

Поновио је и да је "овај злочин познат од 1995. властима и Хрватске и Србије и БиХ и Међународном суду у Хагу, а да је друга ствар како је то пало у други план". Оцијенио је да је несарадња Хрватске ту имала веома важну улогу и пресудан утицај, а онда су, каже, и други имали утјецај да се то не процесуира.

Истакао је да му је важно да се зна да је ријеч о ратном злочину у којем је убијено девет цивила у избјегличкој колони 30 километара од хрватске границе унутар територија БиХ.

Притом је, истиче, убијено и четверо дјеце, а 50 људи је рањено у том нападу за који се зна одакле су авиони кренули и на којем су подручју дјеловали.

Овај случај је један од немалобројних учешћа у ратним злочинима у којима Хрватска није испунила своју обавезу, навео је Пуповац.

Поновио је да Хрватска није одговорила на захтјеве Тужилаштва БиХ из 2009., а није ни сама ништа предузела у овом случају.

Најважније је, каже, да се политизација питања несталих склони на страну, без обзира на то ко то подстиче и да се усмјери на охрабривање правосуђа да направи неопходан посао, као и институције које имају надлежности у питањима проналажења несталих и суђења за ратне злочине.